Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Seksistische opmerkingen en snotjes schieten: Utrechtse 'terrorambtenaar' terecht ontslagen

UTRECHT - Een ambtenaar die jarenlang zijn collega's het leven zuur maakte, is terecht ontslagen door de gemeente Utrecht. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De senior ambtenaar terroriseerde zijn collega's met intimiderende, seksistische en andere ongepaste opmerkingen, het laten van winden en boeren en het wegschieten van stukjes snot naar collega's.

De man werkte sinds 1993 bij de gemeente. In 2016 diende een collega een klacht tegen hem in vanwege structureel pesten en intimidatie. Een half jaar later werd hij na onderzoek ontslagen wegens 'ernstig plichtsverzuim'. De ambtenaar vocht het besluit herhaaldelijk aan, maar heeft nu ook van de hoogste bestuursrechter ongelijk gekregen.

Appellant heeft verder een volstrekt ongepast Sinterklaasgedicht gemaakt en verspreid over een vrouwelijke collega die zou stinken met als conclusie dat ze maar zelfmoord moest plegen."
Centrale Raad van Beroep in uitspraak

Uit de gisteren gepubliceerde uitspraak blijkt dat de man jarenlang zijn afdeling terroriseerde. Hij maakte opmerkingen dat hij collega's kon 'maken of breken', raakte vrouwelijke collega's ongevraagd aan, zocht online informatie over ze op en maakte kleinerende opmerkingen over hun uiterlijk.

Ook stuurde hij geregeld foto's rond. Het ging bijvoorbeeld om een schaars gekleed voetbalelftal, maar ook om een foto van een vrouwelijk geslachtsorgaan met geslachtsziekte, nadat een collega had verteld over een operatie aan haar vagina.

Verder stuurde hij een zelfgeschreven Sinterklaasgedicht rond over een collega die zou stinken, met de conclusie dat ze maar zelfmoord moest plegen.

'HUMOR'

Volgens de ambtenaar ging het allemaal om 'humoristisch gedrag' en zou het passen in de werksfeer op de afdeling. Als een leidinggevende hem aansprak op zijn gedrag, antwoordde hij structureel dat anderen het maar moesten zeggen als ze iets niet leuk vonden. Tegelijkertijd zei hij herhaaldelijk dat een voormalig collega en een voormalig leidinggevende door zijn toedoen zouden zijn ontslagen.

De rechter spreekt van "stelselmatig grensoverschrijdend gedrag" en vindt niet dat het gezien kan worden als humor. Daarnaast had de man vanwege zijn senioriteit een voorbeeldfunctie. De Centrale Raad van Beroep oordeelt daarom net als de eerdere rechters dat de ambtenaar terecht ontslagen is.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -