Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Overzicht: wat te doen in de druilerige voorjaarsvakantie?

1/2
UTRECHT - Regen, regen en nog eens regen en als kers op de taart ook nog eens keiharde wind. Je hebt het zelf natuurlijk ook wel gemerkt, het weer houdt niet echt rekening met de voorjaarsvakantie die is losgebarsten. Kortom, het is de perfecte tijd om eens willekeurig wat (binnen)uitjes op een rijtje te zetten.

Volgens Michiel van der Schaaf, directeur van het regionaal bureau voor toerisme Heuvelrug en Vallei, hoeft het weer geen invloed te hebben. Het is maar net hoe je het bekijkt. "Voor de regio als geheel is het eigenlijk goed, want mensen gaan alleen andere dingen doen. Dus wat je ziet met minder goed weer is dat mensen naar binnen gaan. En met wat beter weer gaan mensen buiten wat doen. Gelukkig wisselt het deze dagen elkaar wat af."

LEKKER DINGEN DOEN

Een bijzonder uitje, waar je misschien niet zo snel aan denkt, zijn de nationale sterrenkijkdagen komend weekend. In de provincie Utrecht, kun je dat op drie plekken doen: Amersfoort, Tienhoven en Utrecht. Dit jaar is de 44e editie en volgens de co÷rdinator Martien Jacobs wordt het elk jaar toch wel weer drukker. Dat komt omdat sterren kijken toch iets magisch heeft.

"Als je door een telescoop kijkt, zie je objecten die heel ver weg zijn. Die kun je nu wat dichterbij halen. Als je naar de maan kijk, zie je ontzettend veel kraters en heel veel details. Die veranderen van uur tot uur, dus dat is vaak wel een topper om naar te kijken", aldus Jacobs.

De dierentuin is nou niet het uitje waar je aan denkt met slecht weer. Maar toch hoopt Dierenpark Amersfoort toch dat er heel veel mensen komen. Ze hebben twee troeven in handen; een speciale poep- en plasweek Poep & Zoo, waarin kinderen meer leren hoe dat allemaal in het dierenrijk er aan toe gaat. En de aanstaande geboorte van een olifantje.

Woordvoerder Marije Allemekinders: "Op elk moment kan er eigenlijk een olifantje geboren worden. We hebben een olifantenfamilie van zeven olifanten en er is dus een achtse olifantje op komst. Moeder Indra is best wel onrustig de laatste dagen dus we verwachten echt dat het op elk moment kan komen."MUSEA

De provincie Utrecht is ook rijkelijk bedeeld met verschillende musea. Je hebt onder meer Museum Speelklok, het Nijntje Museum, het Spoorwegmuseum, Nationaal Militair Museum en museum de Heksenwaag in Oudewater.

Het Universiteitsmuseum in Utrecht hoopt zich te onderscheiden door kinderen proefjes te laten doen en zo halverwege de vakantieweek gaat dat hartstikke goed. "Je merkt dat iedereen vrij heeft en dat mensen graag iets leuks willen doen met de kinderen of het hele gezin. Het is ook nog erg slecht weer en dat is voor musea eigenlijk heel erg goed. Je bent dan toch liever binnen dan dat je buiten iets gaat doen", aldus een woordvoerder.

Zo hadden twee zusjes Myrte (7) en Lo´s (5) de dag van hun leven: "Het dinosaurusbot is toch echt wel het leukste wat ik heb gezien", zegt Myrte blij.

 Proefjes doen in het Universiteitsmuseum. Proefjes doen in het Universiteitsmuseum. | Foto: RTV Utrecht / Kim Bernard

Een activiteit die ook nog het benoemen waard is, zijn de zaklamptochten door kasteel Amerongen. In het pikke donker door verschillende vertrekken op onderzoek uit, net als vroeger.

Vooral dat historische tintje vinden mensen heel leuk volgens gids Tineke Camps. "En dan gaan we dus eigenlijk de tocht lopen die de dienstbodes ook gaan, over de binnentrappetjes. Wat eigenlijk heel leuk is, is dat we deze trappetjes met volwassenen eigenlijk bijna nooit lopen. Maar de kinderen mogen het wel. En als we ze dat vertellen, vinden ze dat heel spannend."

KINDERDINGEN

Je merkt het misschien al, de voorjaarsvakantie is een echte kindervakantie. Naast de voor de hand liggende uitjes en de spannende dingen, kun je ook gewoon op de low budget-toer.

"Je kan heel veel activiteiten doen in de natuur bijvoorbeeld, de natuur ontluikt. Je hebt kabouterpaden in de regio, bijvoorbeeld in Baarn. Populair zijn ook veel activiteiten bij de boswerf in Zeist en ook het Klimbos in Zeist is leuk", aldus Michiel van der Schaaf, directeur van het regionaal bureau voor toerisme Heuvelrug en Vallei.

Hoewel het zomerseizoen nog heel ver weg is, zijn de voorbereidingen daarvoor ook al in volle gang. Het echte toeristische hoogseizoen begint namelijk met Pasen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -