Geld voor slachtoffers geweld in jeugdzorg: het verhaal van Margriet (84) uit Houten

HOUTEN - Het kabinet gaat slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg financieel compenseren. Dat maakte minister Sander Dekker namens de ministeries van Rechtsbescherming en Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekend tijdens een besloten bijeenkomst in Nieuwegein. Slachtoffers krijgen een schadevergoeding van 5000 euro.
De maatregel volgt na aanbevelingen uit het onderzoek van commissie De Winter, die onderzoek deed naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg van 1945 tot nu. De commissie, onder leiding van Utrechts hoogleraar Micha de Winter, interviewde 1000 slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg.
De tekst gaat onder de video verder.
Kabinet geeft slachtoffers van geweld in jeugdzorg schadevergoeding: het verhaal van Margriet uit Houten

ERKENNING

Daaruit bleek dat driekwart van de geschatte 200.000 mensen die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de jeugdzorg terecht kwamen te maken heeft gehad met geweld. Een tiende daarvan zegt dat geweld vaak tot zeer vaak te hebben ervaren.
Naar aanleiding van het onderzoek kwam de commissie met dertien aanbevelingen. Daarin adviseerde De Winter het kabinet onder andere om met excuses en erkenning te komen, het hulpaanbod te verbeteren en een strenger toezicht te waarborgen.

MAATREGELEN

De ministers beloven lotgenotencontact en kennisuitwisseling te gaan realiseren. Daarnaast wil het kabinet stoppen met separeren, minder kinderen in gesloten instellingen te plaatsen en kinderen zo veel mogelijk in een huislijke omgeving te plaatsen. Daarnaast krijgen slachtoffers dus een schadevergoeding van 5000 euro.
De 84-jarige Margriet Biemans begon in 2010 met het vertellen van haar verhaal, toen de commissie Deetman in het leven werd geroepen om onderzoek te doen naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk van 1945 tot nu. Net als met de commissie Samson over seksueel misbruik in de jeugdzorg en nu met de commissie De Winter kreeg ze nul op het rekest, omdat zij vóór 1945 in een pleeggezin misbruikt en mishandeld werd.

PLEEGGEZIN

Margriet is vijf jaar als haar ouders scheiden en haar moeder door financiële problemen niet meer voor haar kan zorgen. Ze woont dan in Rotterdam en wordt in een Limburgs pleeggezin geplaatst. Daar gaat het een jaar goed, totdat de seksuele mishandeling en het fysieke geweld begint.
Margriet wordt als 5-jarig meisje in een pleeggezin geplaatst.
Margriet wordt als 5-jarig meisje in een pleeggezin geplaatst. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Als ze elf is, besluit ze op een zaterdag weg te lopen en naar een vriendin te gaan. De ouders van die vriendin nemen haar onder hun hoede en beloven dat ze niet meer terug hoeft te keren. De maandagochtend erop fietsen ze naar het politiebureau en doen ze aangifte.

MISHANDELING

Daarna gaat ze terug naar Rotterdam, waar ze bij verschillende omzwervingen nog misbruikt wordt door een pastoor en mishandeld door een aantal verzorgende zusters. "Wat ik wil is dat de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog ook als lotgenoten en als slachtoffer erkend worden", vertelt Margriet.
Met die instelling ging ze vandaag met lotgenoten naar de bijeenkomst in Nieuwegein. Samen met de Limburgse George Berben, die een boek over zijn ervaringen schreef, hield ze een spandoek op en droeg ze een shirt met de tekst: "Ik ben bejaard, mijn verdriet is niet verjaard".
Samen met lotgenoten houdt Margriet een spandoek vast.
Samen met lotgenoten houdt Margriet een spandoek vast. © RTV Utrecht

'WANVERTONING'

Tijdens de bijeenkomst kreeg ze even de tijd om te vertellen dat ook zij, samen met haar lotgenoten, als slachtoffer in de oorlogstijd erkend wil worden, waarna er luid applaus volgde. Margriet laat weten dat de bijeenkomst voor de rest een "wanvertoning" was.
"Er waren allemaal mensen in de zaal aan het schelden en over de rooie, en mensen liepen huilend naar buiten." Zelf sprak Margriet ook nog even met minister Dekker. "Maar hij heeft me alleen maar aangehoord en niets zinnigs gezegd."
Volgens haar is namelijk nog steeds niet duidelijk wie er compensatie gaat krijgen, omdat daar opnieuw een aparte commissie voor ingesteld wordt. Volgens het kabinet gaat het om een eenvoudige regeling die in het najaar gepubliceerd wordt, en voor een periode van twee jaar openstaat. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven moet de regeling uitvoeren.