Kabinet wil geld voor moskeeën en organisaties uit 'onvrije landen' verbieden

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet wil verbieden dat moskeeën, religieuze en maatschappelijke organisaties geld ontvangen uit "onvrije landen". In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet: "Het betreft landen waar normen gelden die haaks staan op de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat."
"Het gaat daarbij om landen die geen godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting of vrijheid van vereniging kennen, en niet, of slechts in beperkte mate, voldoen aan de normen van rechtsstatelijkheid", vervolgt de brief. De Utrechtse alFitrah-moskee zei in een verhoor ongeveer 1,5 miljoen euro uit Koeweit te hebben ontvangen.
Behalve het stoppen van geldstromen wil het kabinet verder dat organisaties verplicht worden grote donaties van buiten de Europese Unie openbaar te maken. Juridisch gezien is het moeilijk om de maatregelen door te voeren, daarom wordt de Raad van State om advies gevraagd. Voor het openbaar maken van geldstromen van buiten de EU is al een wetsvoorstel in de maak.

ONDERZOEK

Een onderzoekscommissie is bezig uit te vinden of moskeeën ongewenst worden beïnvloed door bijvoorbeeld geldstromen uit Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië. Burgemeester Van Zanen pleitte al voor meer mogelijkheden tot controle en inspecties.