Ook in hoger beroep 18 jaar cel voor doden echtgenote en brandstichting flat Kanaleneiland

© Koen Laureij
UTRECHT - De nu 72-jarige Utrechter Mimoun H. is ook in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel voor het doden van zijn vrouw en brandstichting in hun flat aan de Marshalllaan. Het gerechtshof in Arnhem bevestigt daarmee het vonnis van de rechtbank in Utrecht.
H. beweerde steeds dat hij aan geheugenverlies lijdt en dat hij zich niets van het drama herinnert. Hij tekende daarom hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechter. Volgens het gerechtshof zijn er echter geen aanwijzingen dat hij psychische stoornissen heeft die hem tot zijn daad hebben gebracht.

GEEN MOORD

In de avond van 21 juni 2018 bracht H. zijn 69-jarige echtgenote, moeder van hun elf kinderen, met meerdere messteken om het leven. Daarna sprenkelde hij een grote hoeveel benzine in de woning en stichtte hij brand. Door de daaropvolgende explosie sprong het raamkozijn uit de voorgevel. Die kwam op straat terecht. De man bracht daarmee ook de andere bewoners en hulpverleners in groot gevaar.
Uit onderzoek blijkt volgens het hof dat Mimoun H. en zijn vrouw in de weken voorafgaand aan het incident onenigheid hadden, maar het staat niet vast dat hij al voor de fatale avond had besloten om haar te doden. Voorbedachte raad en dus moord zijn daarom niet bewezen. Wel staat volgens het hof vast dat hij opzettelijk brand heeft gesticht.

GEWONDE AGENT

Mimoun H. is volgens het hof ook verantwoordelijk voor de ernstige verwondingen van politieman Zefanja Engberts. Hij was als eerste bij de brand en probeerde andere flatbewoners in veiligheid te brengen. Toen hij niet meer via het trappenhuis weg kon komen, moest hij zich van zes meter hoogte uit een raam naar beneden laten vallen. Daarbij raakten zijn beide hielbenen verbrijzeld.
De gewonde politieman heeft langdurig moeten revalideren en zal waarschijnlijk nooit meer helemaal goed kunnen lopen. Mimoun H. moet hem een immateriële schadevergoeding van 13.500 euro betalen. Aan woningcorporatie Portaal moet H. ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen.

GEEN SHOCKSCHADE VOOR KINDEREN

De elf kinderen van Mimoun H. claimen elk 17.500 euro voor zogenoemde 'shockschade' die zij door de gewelddadige dood van hun moeder hebben geleden. Het gerechtshof verklaarde hen niet ontvankelijk in deze strafzaak.
De kinderen kunnen via de burgerrechter proberen alsnog een financiële genoegdoening te krijgen.