Boosheid om 'lelijke' digitale reclames in centrum Utrecht: 'Niemand heeft er wat aan'

Het digitale reclamebord bij de Stadhuisbrug.
Het digitale reclamebord bij de Stadhuisbrug. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse binnenstad ergeren zich aan de digitale reclamevitrines die her en der verspreid staan. Ze tasten het mooie historische stadsbeeld aan en leiden verkeersdeelnemers af, vindt stichting Binnenstad030. Die heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente.
Egbert Wesselink van Binnenstad030 stoort zich enorm aan de zuilen. "We besteden miljoenen om deze stad een mooi aanzien te geven", zegt hij tegen Radio M Utrecht. "En dan gaan ze zo'n verschrikkelijk ding neerzetten. Niemand heeft er wat aan. De fietser wordt afgeleid en er worden dingen aangeprezen die de winkelier niet verkoopt."

CDA IS KRITISCH

Wesselink krijgt bijval van CDA'er Bert Kos. "Mensen willen een rondje langs de singel lopen, zonder telefoon, en dan word je alsnog geconfronteerd met bijvoorbeeld Nu.nl." Kos wijst op een richtlijn die bepaalt dat de reclamezuilen niet het verkeer mogen hinderen. Ook mogen ze niet geplaatst worden op historische locaties. Dus vindt hij het raar dat op het Janskerkhof, vlak voor de kerk, zo'n ding is neergezet.
Kos wijst naar Amsterdam, waar de lokale politiek onlangs besloot dat er minder reclame te zien moet zijn op straat. De hoofdstad wil meer rust creëren in de steeds drukkere stad.
"Bewegende en verlichte beelden trekken snel en lang de aandacht, dat is precies het probleem."
De digitale borden zijn zo'n anderhalf à twee meter hoog en ongeveer een meter breed. Niet alleen staan er reclames op, ook wordt aandacht besteed aan evenementen in de stad. Daarom ziet Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht ook voordelen. "Dit soort voorzieningen moet onderdeel uitmaken van een moderne binnenstad. Het is fijn dat de borden digitaal zijn en dus kunnen wijzigen. De gemeente heeft hiervoor een vergunning gegeven, er is dus goed over nagedacht."
Vanmiddag buigt de rechter zich over de reclamezuilen. Dan zal duidelijk zijn of de gemeente wordt teruggefloten.
"Langs de rustige singel worden lelijke beeldschermen neergezet."