Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

De eerste winkel in het gerestaureerde postkantoor in Utrecht is open, 5 weetjes

1/6
UTRECHT - De eerste winkel in Post Utrecht, het oude postkantoor aan de Neude, heeft vandaag haar deuren geopend. De supermarkt van Albert Heijn vierde dat bij de ingang aan de Potterstraat. Maar wat komt er nog meer in Post Utrecht, zoals het gebouw nu heet. We zetten vijf vragen voor je op een rij.

 Post Utrecht aan de Neude. Post Utrecht aan de Neude. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

HOE LANG IS HET DICHT GEWEEST?

Het postkantoor van Post NL is sinds 2011 gesloten, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Dat is nu al bijna tien jaar geleden. KPN heeft het pand nog tot eind 2015 gebruikt als telefooncentrale. Daarna is de eigenaar ASR Real Estate samen met MRP Development en FiMek Estate aan een nieuwe bestemming gaan werken. Nu vijf jaar later zijn de werkzaamheden bijna afgerond.

 Het Postkantoor aan de Neude rond 1924. Het Postkantoor aan de Neude rond 1924. | Foto: Het Utrechts Archief

WANNEER IS HET GEBOUWD?

In 1919 is begonnen met de bouw van het postkantoor aan de Neude in de stijl van de Amsterdamse school. Joseph Crouwel heeft het ontworpen. In augustus van 1924 is het pand in gebruik genomen als postkantoor. Het was n van de grootste postkantoren met zo'n 1133 vierkante meter. Niet alleen het postkantoor zat in het gebouw. Ook een telefooncentrale van de PTT maakte er gebruik van. Het gebouw is een rijksmonument.

 Post Utrecht aan de Oudegracht. Post Utrecht aan de Oudegracht. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

HOE GROOT IS HET NU?

Het pand bestaat nu uit vijf verdiepingen die toegankelijk zijn. Samen meer dan 15.000 vierkante meter. Er zijn meerdere ingangen gerealiseerd. Via de hoofdingang kom je in de bibliotheek. De winkels hebben een toegang aan de Oudegracht of aan de Potterstraat. Het grootste deel van het pand is verhuurd. Voor de laatste unit van 250 vierkante meter zijn de laatste gesprekken gaande.

 De indeling van Post Utrecht. De indeling van Post Utrecht. | Foto: ASR Real Estate

WAT KOMT ER IN?

Het grootste deel van het gebouw wordt in gebruik genomen door de bibliotheek met een koffiezaak en restaurant. Via de hoofdingang aan de Neude, waar de opmerkelijk grote centrale hal is, kom je binnen. Daarnaast komen er winkels zoals de Utrechtse boekhandel Broese, Bever Buitensport, Sostrene Grene (een Deense Lifestyle winkel) en vandaag doet de Abert Heijn als eerste de deuren open. In het souterrain zit een fietsenstalling met plek voor zo'n 800 fietsen.

 De hoofingang van het oude postkantoor aan de Neude. De hoofingang van het oude postkantoor aan de Neude. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

WANNEER IS ALLES KLAAR?

De verhuizing van de bibliotheek vindt de komende week plaats en opent op 13 maart. De Albert Heijn is dus sinds vandaag al toegankelijk via de Potterstraat. Boekhandel Broese verhuist eind april net zoals de andere winkels. De officile opening van Post Utrecht is half mei als alle ruimten in gebruik zijn genomen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -