Sparen anno 2020: dump je huisbank en onderzoek nieuwe opties

© Pixabay
UTRECHT - Money money money! Je kent het wel: een vette spaarrekening met een paar miljoenen, een spaarpot gevuld met eindeloos veel honderdjes of toch juist een kluis gevuld met stapels geld. Juist ja, iedereen kent het wel.
Nu ook de Rabobank rente gaat heffen op spaargeld, na andere grote banken als ING en ABN AMRO, rijst de vraag: wat moet je doen met je spaargeld als sparen geld gaat kosten? Klein detail en waarschijnlijk goed nieuws voor jou: je moet meer dan een miljoen sparen voordat je wordt getroffen door de heffing bij de Utrechtse bank. Maar we hebben toch even het één en ander op een rijtje gezet:

BELEGGEN

Het lijkt alsof er misschien niet zoveel mogelijkheden zijn, maar er zijn voldoende alternatieven om je geld nuttig te besteden zonder dat je ervoor moet betalen. Maar de vraag is: durf jij bijvoorbeeld te beleggen? Beleggen is namelijk niet zonder risico, maar kan wel flink wat opleveren. Op de meeste aandelen krijgen beleggers een vast deel van de behaalde winst uitgekeerd: dividend.
En als je eenmaal die drempel over bent, waar moet je beginnen? Volgens beleggingsexpert Janneke Willemse is het heel simpel; alles staat en valt met een financieel overzicht. Willemse werkt al jaren in de journalistiek, de economische tak om precies te zijn, en begon zelf omdat ze het gewoon wilde proberen.
"Het werkt zoals bij een voetbalwedstrijd, het is denken in scenario's. Tijdens de voorbeschouwing kijken ervaren experts naar de spelers, de opstelling, wie de trainer is, of er geblesseerden zijn. Op basis daarvan maken ze een voorspelling van wie de wedstrijd gaat winnen en waarom. Maar dat betekent niet dat je de tv uit kunt zetten, want de voorspelling hóeft helemaal niet uit te komen", aldus Willemse gisteren op NU.nl.
Ze schreef ook een boek over beleggen en ze blogt al jaren over haar avonturen op blondjes beleggen beter. Het gelijknamige boek kwam afgelopen januari uit en staat al op plek 19 in de bestseller 60.

FONDSBELEGGEN

Er is ook een andere vorm van beleggen, namelijk fondsbeleggen. Bij de Nationale Nederlanden zien ze dat steeds meer mensen dat doen. Het zijn in de meeste gevallen geen grote bedragen. "Wij zien klanten niet switchen van sparen naar beheerd beleggen. Maar we zien wel steeds meer mensen die gaan beleggen. Ze beginnen bijvoorbeeld met honderd euro per maand en wij zorgen dat het in de juiste fondsen belegd wordt", aldus Bas Kuik van Nationale Nederlanden. Volgens de woordvoerder is er wel een lichte stijging van nieuwe klanten bij de bank die alleen komen om te beleggen. Deze groeiende groep heeft bijvoorbeeld geen lopende rekening bij de bank.

CRYPTOVALUTA

Een andere mogelijkheid is een duik nemen in de wereld van cryptovaluta. Ik hoor je misschien al denken: "Is investeren in een digitale munteenheid nou wel verstandig?" Ook hier moet je over stalen zenuwen beschikken omdat de koersen elke dag flink kunnen stijgen en dalen. Maar de bitcoin wint steeds meer terrein en is voor meer mensen een serieuze optie geworden.
Er zijn eigenlijk drie manieren om aan een bitcoin te komen. Je kunt ze kopen van een andere gebruiker, je kunt een bezoekje brengen aan een online wisselkantoor of een bitcoin-ruilbeurs. Vergeet alleen niet om ze ergens veilig op te slaan. Je bewaart die dingen natuurlijk niet in je gewone portemonnee en daarom moet je een digitale variant creëren en goede wachtwoorden kiezen.

ANDERE MOGELIJKHEDEN

Naast nieuwe en spannende terreinen verkennen met je spaargeld, kun je het natuurlijk ook over een andere boeg gooien door bijvoorbeeld je hypotheek sneller af te lossen. Geld lenen kost namelijk ook geld. Een uitdrukking die iedereen wel kent van reclames. Als de rente in de toekomst weer stijgt, hoef je dan over een minder groot bedrag rente te betalen.
Je kunt natuurlijk ook iets kopen wat in de toekomst iets kan opleveren. Je kunt denken aan een stuk grond, een huis, zonnepanelen of toch investeren in een bijzondere verzameling. Het kopen van goud en zilver is volgens de meeste mensen ook nog steeds een verstandige keuze.
En dan heb je nog het fenomeen crowdfunding. Je ziet de acties op social media steeds vaker voorbijkomen. In de meeste gevallen doneer je wat, maar het kan ook een goede investering zijn. Met crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Er is geen tussenkomst van een bank of andere financiële instelling en daardoor zijn de kosten vaak laag en kun je meer rendement uit je investering halen. Je ontvangt namelijk een rentepercentage en dat is veel hoger dan het percentage bij de bank.

NOG SPAREN

Voor de mensen die alsnog willen sparen heeft vergelijkingswebsite spaarrentesvergelijken.net nog wel een tip. De ABN, Rabobank en ING kunnen rekenen op trouwe klanten die er al jaren bankieren, maar je bent niet perse beter uit bij zo'n bank. De beste optie voor je spaargeld op een spaarrekening in 2020 is namelijk bij NIBC Direct.
Als het aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ligt, blijft het traditionele sparen bij de bank de meest goede optie die er is. De budgetvoorlichter hoopt dan ook dat mensen zich niet te veel laten meeslepen door de beleggingstrend. Het Utrechtse instituut erkent dat het interessant kan zijn om te beleggen, maar benadrukt ook dat sparen nog altijd de veiligste optie is om geld achter de hand te hebben.
Nibud-woordvoerder Karin Radstaak: "Met beleggen nemen mensen het risico dat hun geld minder waard wordt. Dat kun je je alleen maar veroorloven als je dat geld niet nodig hebt om je auto te laten repareren of een nieuwe bank aan te schaffen."