Eerbetoon voor vrouwen die de Maliebaan sieren

© RTV Utrecht
UTRECHT - Als u de Maliebaan in Utrecht kent, kent u waarschijnlijk ook de reeks van zeventien beelden die daar staan te pronken. En hoe verschillend ze ook zijn, van abstract naar figuratief. Ze hebben één overeenkomst: Ze zijn allen door vrouwen gemaakt. En dat is geen toeval. Galerie Quintessens heeft er dit weekend een tentoonstelling over geopend.

WEINIG BEELDHOUWSTERS

Tot voor de oorlog waren er in Nederland bijna geen vrouwelijks beeldhouwers. Laat staan vrouwen die konden rondkomen van deze kunstuiting. Na de oorlog kwamen er nieuwe opleidingen en kozen vrouwen vaker een beeldend beroep. In de jaren tachtig werd er geopperd om beelden te plaatsen op de Maliebaan.
Beeldenverzamelaar en Robeco-topman Theo Scholten vond dat vrouwen wel een extra impuls konden krijgen: "De Maliebaan moet in de toekomst een doorlopend eerbetoon brengen aan het vrouwelijk element in de Nederlandse beeldhouwkunst." En zo onstond het idee om aan de Maliebaan alleen werk van enkel vrouwelijkse beeldhouwers te plaatsen.
Galerie Quintessens op de Nieuwegracht heeft dit weekend een tentoonstelling geopend over dit unieke fenomeen. Galleriehouder Maarten Jager heeft werk verzameld van de meeste van de zeventien kunstenaars en heeft proefafbeeldingen en tekeningen bij elkaar gebracht. De tentoonstelling in nog te zien tot 20 maart. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een wandeling maken langs de beelden van de Maliebaan.
Alle beelden op de Maliebaan hebben één overeenkomst: Ze zijn door vrouwen gemaakt