Wethouder: 'Terreinopzichter Nedereindse Plas kon niet bij bordje'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De terreinopzichter van de Nedereindse Plas kon niet bij het bordje komen dat verwijst naar een zwemstrand op het terrein. Daarom is het nooit weggehaald. Dat antwoordde wethouder Eelco Eerenberg op vragen van de Partij voor de Dieren. Het bord stond er waarschijnlijk al meer dan 25 jaar en ook al bijna 25 jaar mag er niet gezwommen worden. Toch bleek dat het bordje die 25 jaar kennelijk onbereikbaar was, aldus de wethouder.
Eerder deze week stelde RTV Utrecht vast dat er bij de plas een informatiepaal staat, die de bezoekers wijst naar alle mogelijkheden van het recreatiegebied. Daaronder verwees het bord naar een zwemstrand en de mogelijkheid om te windsurfen. Beide activiteiten zijn al 25 jaar verboden.
Raadslid Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren verbaasde zich daarover. Te meer omdat zij vaker aandacht heeft gevraagd voor juiste borden bij de plas. Sasbrink vindt dat bezoekers gewaarschuwd moeten worden voor de risico's, de Nedereindse Plas is ernstig vervuild, omdat het een vuilstort was, waar ook illegaal chemisch afval terecht is gekomen. De partij stelde vragen aan de wethouder.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

ZORGVULDIG

Wethouder Eerenberg begon zijn antwoord door te zeggen dat hij het volkomen eens is met de Partij voor de Dieren. Hij onderschrijft dat het publiek zorgvuldig geïnformeerd dient te worden over de risico's van de verontreinigde plas.
Verder gaf hij aan dat het bord gister al is verwijderd, nadat bekend werd dat het er nog stond. Dat stond achter een bouwhek. Of dat de reden is waarom de terreinopzichter er niet bij kon, maakte hij niet duidelijk. Ook werd niet duidelijk waarom de terreinopzichter niet even met de aannemer is gaan praten om het bord - ergens tussen 1995 en 2020 - weg te laten halen.
De wethouder zei verder dat er gister extra waarschuwingsborden zijn geplaatst bij de ingangen van het gebied.