OM eist zestien en veertien jaar cel tegen 'spotters' in spyshopmoord

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie heeft zestien en veertien jaar cel geëist tegen twee verdachten van medeplichtigheid aan de moord op Ronald Bakker. De strafzaak tegen de twee is vandaag gestart in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
Ronald Bakker was medewerker van een spyshop in Nieuwegein. Mourad B. (30) en Ali M. (31) zouden Bakker vlak voor zijn dood in de gaten hebben gehouden als spotters. Op die manier zouden ze zijn moord in september 2015 hebben voorbereid. Als het aan het OM ligt gaat B. daarvoor zestien jaar de cel in, Ali M. moet veertien jaar zitten.
De criminele organisatie van Ridouan T. wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de spyshopmedewerker. Bakker zou met de politie hebben gepraat over volgapparatuur voor de bende van de tot voor kort meest gezochte crimineel van Nederland. Daardoor zou een wapenopslagplaats in Nieuwegein zijn ontdekt en kreeg de politie belangrijke informatie over betrokkenheid bij huurmoorden in handen.

VISSEN

Mourad B. is herkend op videobeelden terwijl hij staat te vissen en met zijn telefoon bezig is voor de deur van de spyshop. Volgens het OM gaf hij continu berichten door over het doen en laten van het slachtoffer. Ook zijn auto, een witte Citroën C4 wordt zowel bij de winkel als bij de woning van Bakker in Huizen gezien. Ook nog op de dag van de moord.
Via een versleutelde PGP-telefoon kreeg B. instructies. Zo moest hij het doelwit tot vlak bij zijn huis volgen. De officier somde een lange reeks berichten op die B. verstuurde aan zijn opdrachtgever. Na de moord keek hij online of het goede doelwit was omgebracht, dat bewijst volgens het OM "dubbel opzet."
Ook Ali M. heeft volgens het OM meegeholpen met de voorbereidingen op de moord. Hij zou dat onbedoeld hebben bevestigd tijdens een verhoor, zegt de Officier van Justitie. Hij zou Mourad B. hebben verteld wie hij moest volgen in voorbereiding op de moordaanslag.
De verdachten zijn al eerder veroordeeld in de zaak '26Koper', de strafzaak rond de Utrechtse liquidatiebende. Het OM noemde die groep destijds een 'uitzendbureau voor moorden op bestelling'.

NOOIT ONTMOETEN

Een van de twee dochters van Ronald Bakker las een slachtofferverklaring voor in de rechtszaal. Ze vertelde hoeveel plezier ze samen met haar vader had. Maar het gaat ook over het gemis. In tranen vertelt ze dat ze met haar vader nou Pinkpop zou gaan en dat ze de man van haar dromen heeft ontmoet. "Maar mijn vader zal hem nooit ontmoeten."
Door de moord op haar vader heeft de dochter een posttraumatische stressstoornis opgelopen en zit ze al jarenlang in therapie om daar mee om te leren gaan. De vrouw werd geconfronteerd met haar dode vader in het mortuarium en door foto's in de pers. Het OM vraagt 11.000 euro schokschadevergoeding.
De verdachten zeggen mee te leven met de nabestaanden en het verdriet te begrijpen, maar blijven zich op het zwijgrecht beroepen. Dat de verdachten verder weigeren uitleg te geven is volgens hun advocaat geen gemakzucht. "Er zijn meer belangen die deze zaak misschien overstijgen", zegt hij. Daarmee mogelijk doelend op de meedogenloze manier waarop de organisatie van T. afrekent met mensen die hun mond voorbijpraten.

TE HOOG

De advocaat van de verdachten vindt de straffen die het OM eist veel te hoog. Volgens hem past het in de opgaande lijn die de laatste jaren te zien is in dergelijke zaken. Kregen medeplegers, bijvoorbeeld zoals bij het Passageproces, voorheen een zo'n 13 jaar celstraf, nu is dat regelmatig twintig jaar of langer. Volgens de verdediging leidt harder wordende strafmaat tot verharding in het milieu. Vroeger werd ook respectloos over doelwitten van moordaanslagen gesproken, maar drong dat niet door tot het strafdossier. Dat is met de PGP-berichten anders en zou hogere eisen in de hand werken.
Verder vindt de verdediging dat de dochter van Bakker geen aanspraak kan doen op de shockschade van duizenden euro's die werd gevraagd. De dochter zou namelijk in juridische zin niet direct zijn geconfronteerd met de gevolgen van de moord. Ze zag haar vader in het mortuarium en op foto's van de aanslag. Daarom zou ze geen aanspraak kunnen maken op shockschade.
De rechtbank Midden-Nederland neemt ruim de tijd om tot een vonnis te komen en doet op 9 maart uitspraak. Andere betrokkenen bij de moord op Ronald Bakker staan op 27 februari voor de rechter. Dan is er weer een voorbereidende zitting in het grote liquidatie-onderzoek Marengo. De onlangs in Dubai aangehouden leider van de organisatie, Ridouan T., verschijnt op 6 maart voor het eerst voor de rechtbank.