Maskers en spatbrillen liggen klaar: St. Antonius Ziekenhuis voorbereid op coronavirus

© ANP
UTRECHT - Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein is voorbereid op het coronavirus. Op de Spoedeisende Hulp liggen extra isolatiematerialen, maskers en spatbrillen klaar. Ook zijn alle protocollen geüpdatet.
"Mocht er een patiënt binnenkomen met klachten die lijken op het coronavirus, dan wordt direct contact opgenomen met de arts-microbiologen van het ziekenhuis. Dit geldt voor patiënten die last hebben van verkoudheidsklachten of een longontsteking, in combinatie met hun reisgeschiedenis en of ze contact hebben gehad met een besmet persoon", aldus Saara Vainio, arts-microbioloog.
Volgens haar is de kans niet groot dat het daadwerkelijk ook gaat gebeuren: "De verspreiding van mens op mens buiten China is tot nog toe minimaal, maar het is mogelijk dat het virus in Nederland opduikt." Mocht er toch een geval opduiken in het ziekenhuis, wordt er direct contact gezocht met het RIVM.

BESMETTELIJK

Collega-microbioloog Thijs Tersmette is het met Vainio eens. "Het nieuwe virus lijkt niet heel erg besmettelijk en qua ernst heeft het veel weg van een gewone griep. Het sterftecijfer is vooralsnog niet extreem hoog en lijkt eerder wat af te nemen."
Volgens de microbiologen is het de vraag of alle maatregelen die in China genomen worden wel nodig zijn. Je vraagt je af of je daardoor niet juist het tegenovergestelde bereikt. Het openbare leven is tot stilstand gekomen en sommige mensen kunnen er bijna niet meer aan voedsel komen."