Overlevende tramaanslag en Staat opnieuw in overleg over camerabeelden

© André Blom Fotografie
UTRECHT - De Nederlandse Staat en een man die in Utrecht de tramaanslag overleefde, gaan opnieuw met elkaar in gesprek. De rechter hoopt dat beide partijen zo uit een geschil komen over videobeelden van de aanslag.
De passagier eiste vandaag voor de rechter dat hij meer beeld mag bekijken van de aanslag dan hij tot nu toe heeft gezien. Hij wil alle beelden hebben omdat hij denkt daarmee te kunnen bewijzen dat Gökmen T. hem in de tram geprobeerd heeft te vermoorden. T. zou volgens de man meerdere keren de trekker van zijn wapen hebben overgehaald, maar het wapen weigerde.
In de strafeis tegen T. wordt gesteld dat de tramschieter het slachtoffer alleen zou hebben bedreigd met zijn wapen. De advocaat van de passagier zegt dat het zien van het beeld belangrijk is voor de rouwverwerking van zijn cliënt en om een schadevergoeding te kunnen eisen. Maar ook zegt zijn adviseur dat het gaat om een gevoel van gerechtigheid bij het slachtoffer. De strafeis in zijn zaak tegen T. zou verzwaard kunnen worden van bedreiging naar poging tot moord.

SELECTIE

Er hingen acht camera's in de tram. De passagier heeft een selectie van die beelden gezien waar hij zelf op te zien is. Die zijn door iemand samengevoegd en daar staat niet alles op, claimt hij. De overlevende van de schietpartij eist dat hij alle ongemonteerde beelden krijgt vanaf het moment dat hij instapt totdat hij de tram weer verlaat.
De Staat gaf vanmiddag aan dat er zoveel mogelijk is meegewerkt aan verzoeken van de man. Hij heeft volgens de landsadvocaat alle beelden gekregen waar hij op te zien is. De tram bestond uit twee delen, en hij is maar in een deel geweest. Hij was slechts zichtbaar op drie van de acht camera's en daarvan zijn alle beelden waarop hij te zien is aan hem getoond.

PRIVACY

De landsadvocaat vindt niet dat de ongemonteerde beelden van de camera's aan de man moeten worden getoond. Vooral vanwege privacyredenen, zo geeft het Openbaar Ministerie aan. De officier van justitie geeft vanmiddag aan dat het voor nabestaanden extreem pijnlijk is als anderen zien hoe hun naasten zijn omgekomen. Ook geven zowel de landsadvocaat als het OM aan er geen andere beelden zijn die zouden laten zien dat Gökmen T. zijn wapen richt op de passagier.
Tramvervoerder Qbuzz kwam vanmiddag ook aan het woord. Qbuzz zegt dat ze de man niet kunnen helpen. "Wij hebben de beelden niet en wat we niet hebben kunnen we niet verstrekken." De advocaat van de passagier vindt dat de vervoerder eigenaar blijft van het beeld en dat het die beelden zou kunnen terugvorderen van het Openbaar Ministerie. Maar volgens Qbuzz liggen de eigendomsrechten bij de provincie Utrecht.

GESPREK

In de rechtbank vanmiddag stonden de partijen behoorlijk tegenover elkaar. Toch lukte het de rechter om beide partijen ertoe te bewegen nog een keer met elkaar in gesprek te gaan, om te kijken of de passagier toch nog meer inzage kan krijgen in de beelden. Dat gesprek moet deze week nog plaatsvinden. Vanwege het geplande gesprek is de rechtszaak nu aangehouden. Als beide partijen er niet uitkomen voor 15 februari dan doet de rechter alsnog een uitspraak.

GERECHTIGHEID

Voor het proces tegen Gökmen T. zal deze zaak niet heel erg veel uitmaken. De verwachting is dat het Openbaar Ministerie levenslang eist tegen T.
Volgende week wil het Openbaar Ministerie alle vorderingen van de benadeelde partijen binnen hebben. Voor het slachtoffer in deze zaak wordt een uitzondering gemaakt en is die deadline uitgesteld. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor begin maart.