Miljoenensubsidie voor UMC-onderzoek vroeggeboren baby's: 'Een hoog bedrag'

© Pixabay
UTRECHT - Onderzoekers van het UMC Utrecht krijgen 1,2 miljoen euro om hersenschade bij extreem vroeg geboren baby's beter aan te pakken. Het gaat om een EU-subsidie. "Het is een hoog bedrag", zegt hersenonderzoeker Cora Nijboer. "Hier kunnen we de komende vijf jaar mee aan de slag, plus vier nieuwe onderzoekers aannemen."
Kinderen overleven een geboorte na 24-28 weken zwangerschap steeds vaker. Maar tegelijkertijd neemt hun hersenschade na zo'n extreme vroeggeboorte niet af.
De subsidie maakt onderdeel uit van in totaal 9 miljoen euro die is vrijgemaakt voor onderzoekers in heel Europa. Ook in Milaan, Parijs, Essen en zelfs het Australische Melbourne wordt met het geld research gedaan naar vroeggeboortes.
Nijboer heeft er vertrouwen in dat het geld gaat leiden tot vooruitgang in het hersenonderzoek bij baby's. "Wat op dit moment ontbreekt, is een therapie om ontstane hersenschade te repareren. We willen kijken of we dat met stamcellen alsnog kunnen doen."
Hoofdonderzoeker Nijboer ervaart het hoge subsidiebedrag niet als extra druk. "Het geeft ons meer mogelijkheden. We hebben meer handen om er nu echt goed aan te gaan werken. De druk is er altijd..."
In Nederland wordt jaarlijks acht procent van de baby's te vroeg geboren. Eén procent daarvan wordt zelfs voor de 28e week van de zwangerschap geboren. Dat komt neer op circa zevenhonderd baby's per jaar.