Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

TivoliVredenburg eert Beethoven met marathonconcert

UTRECHT - In het Utrechtse TivoliVredenburg wordt morgen met een marathonconcert het Beethovenjaar ingeluid. De Duitse componist werd 250 jaar geleden geboren en dat wordt dit jaar wereldwijd herdacht.

Ludwig van Beethoven (16 december 1770 - 26 maart 1827) geldt als een van de grootste klassieke componisten uit de muziekgeschiedenis. Hij was bovendien een virtuoos concertpianist en daarnaast een begaafd violist. Bij het grote publiek is hij vandaag de dag vooral bekend van zijn Vijfde Symfonie ("pam-pam-pam paaam"). Ook componeerde hij Ode an die Freude ("Alle Menschen werden Brüder"), het onderdeel van zijn Negende Symfonie dat tegenwoordig als volkslied van de Europese Unie wordt gespeeld.

In TivoliVredenburg spelen drie duo's alle tien vioolsonates van Beethoven achter elkaar. Het evenement start zondagmorgen om 11.00 uur en zal tot ongeveer 17.30 uur duren. De uitvoerende musici zijn Michael Foyle (viool) en Maksim ?t?ura (piano), Liza Ferschtman (viool) en Enrico Pace (piano), en Frederike Saeijs (viool) en Thomas Beijer (piano). De werken worden in chronologische volgorde gespeeld.

"In zijn vioolsonates onderzoekt Beethoven de mogelijkheden voor het samenspelen van twee instrumenten die totaal verschillend klinken", aldus een woordvoerster van de organisatie, die uitlegt dat de piano lang ondergeschikt was aan de viool. "De viool en de piano zijn bij Beethoven voor het eerst gelijkwaardige partners."

In februari speelt het Van Baerle Trio alle pianotrio's in TivoliVredenburg.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad