Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Wellant-VMBO Utrecht biedt tussenjaar voor kinderen die nog niet naar brugklas willen

UTRECHT - Het Wellant-VMBO in Utrecht voert komend schooljaar een zogenoemd brugjaar in. Dat is bedoeld voor leerlingen voor wie de stap van groep 8 naar de middelbare school te groot is.

Veel kinderen weten na de basisschool nog niet precies welk opleidingsniveau ze moeten kiezen. In het tussenjaar kunnen ze daar naar op zoek. "Zonder brugjaar komen dit soort kinderen waarschijnlijk op een lager niveau terecht dan nodig", zegt Teun Stigter, schoolleider van het VMBO in de wijk Elinkwijk.

Stigter verwacht dat het tussenjaar een uitkomst is voor veel kinderen. "Ze hebben eigenlijk nog een extra jaartje taal of rekenen nodig, zijn nog te speels, hebben moeite met plannen, concentratieproblemen, faalangst of weinig zelfvertrouwen."

LATER KIEZEN

Het fenomeen brugjaar is niet volledig nieuw: sommige scholen in Nederland hebben al iets soortgelijks ingevoerd. De VO-raad (belangenorganisatie van scholen) vindt het een goed idee. Het is in lijn met het voornemen om kinderen pas later een definitief schooladvies te geven. Eerder deze week adviseerden schoolorganisaties om leerlingen in de derde klas pas te laten beslissen over vmbo, havo of vwo.

"We weten uit ervaring en onderzoek dat laatbloeiers in de problemen kunnen komen", zegt Stan Termeer van de VO-raad. "Er is brede consensus dat in Nederland leerlingen vrij vroeg moeten kiezen. Als je eenmaal in een hokje zit, is het moeilijk daar uit te komen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad