Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Tóch nog een heus 'hangmatbeleid': gemeente staat hangmatten onder voorwaarden toe

1/2
UTRECHT - Wie in Utrecht een hangmat of slackline wil ophangen aan bomen, moet daar eerst toestemming voor vragen bij de gemeente. Dat is het besluit van wethouder Kees Diepenveen na lang gesteggel tussen de gemeente en Pop Up Hangplek, een organisatie die Utrecht "een stukje chiller" wilde maken.

Voor de zomer van 2018 bedacht Utrechter Arjan Visscher het initiatief Pop Up Hangplek. Op warme dagen wilde hij hangmatten ophangen in parken en pleinen, om zo een gezellige sfeer te creëren in de stad. Hij won een prijs voor zijn idee, maar de gemeente was minder blij. Het bevestigen van hangmatten zou schadelijk zijn voor de bomen.

In 2018 spraken wij met de initiatiefnemer van Pop Up Hangplek over het gesteggel met de gemeente.


Een maand later wilde de gemeenteraad dat het college de mogelijkheid om op aanvraag hangmatten en slacklines op te hangen aan bomen onderzocht. Dat is inmiddels gebeurd: de gemeente keek in 2019 of bomen schade ondervonden van de boomvriendelijke ophangsystemen van Visscher. Dat is niet het geval, blijkt nu de conclusie.

Wel heeft Pop Up Hangplek zich vorig jaar niet altijd aan de regels gehouden. De hangmatbomen moesten namelijk een grove bast of een diameter van minimaal 30 centimeter hebben, en dat is in zeven gevallen niet gebeurd. Toch is er ook aan die bomen geen schade geconstateerd, concludeert de gemeente.

NUTTIGS DOEN

Daarom staat wethouder Diepenveen vanaf nu toe dat mensen die een hangmat of slackline willen ophangen aan een boom dat - via een vooraf via e-mail aangevraagde toestemming van de gemeente - mogen doen. Daarbij moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moet er bijvoorbeeld altijd boombescherming worden gebruikt onder de ophangbanden en mogen enkel bomen met een grove bast hiervoor worden gebruikt. De volledige voorwaardenlijst van de gemeente vind je hier.

Niet iedereen binnen de gemeenteraad kan zich vinden in het "hangmattenbeleid". CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren laat via Twitter weten dat het college "wat nuttigs moet gaan doen en mensen lekker hun hangmat laten ophangen".


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -