Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Tabaksteeltmuseum Amerongen worstelt met imago tabak en overweegt naam te veranderen

1/3
AMERONGEN - Het Tabaksteeltmuseum in Amerongen overweegt de naam te veranderen. Volgens het museum blijven bezoekers nu weg vanwege het negatieve imago van tabak.

"Het is natuurlijk een hele hype geworden dat je geen tabak als genotsmiddel meer mag gebruiken", zegt bestuursvoorzitter Betty van den Bosch van het museum. "We hebben echt gehoord dat mensen zeiden: 'Tabak? Hier gaan we niet naar binnen' Daarom zitten we als bestuur en vrijwilligers te denken of we de naam moeten veranderen."

Amerongen had nooit bestaan als er geen tabaksteelt was geweest."
Betty van den Bosch - Tabaksteeltmuseum

Van den Bosch staat niet te springen om dat te doen. "Omdat de historie dan wordt weggezet als niet zijnde geweest. Ik vind ook: het is het verleden en je moet het eigenlijk gewoon koesteren. Maar aan de andere kant moeten we wel bezoekers blijven houden. Sponsoren spelen ook een rol. Want wie wil nou tabaksteelt sponsoren? Daar zijn we dus nu over aan het discussiėren. Wat is verstandig?"

Volgens Van der Bosch is tabak van levensbelang geweest voor Amerongen. "Het was onze economische drager. Amerongen had nooit bestaan als er geen tabaksteelt was geweest. Eigenlijk werkte heel Amerongen in de tabak. Behalve de dominee", zegt Van der Bosch lachend.

Mocht het museum toch van naam moeten veranderen, dan ziet ze wel mogelijkheden. Door bijvoorbeeld meer elementen uit de Amerongse geschiedenis uit te lichten, zodat het niet meer alleen over tabak gaat. Maar tabak zal volgens haar altijd een belangrijk onderdeel blijven van het museum. Wanneer een definitief besluit over de eventuele naamsverandering genomen wordt, is nog niet bekend.

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij live bij het Tabaksteeltmuseum


Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij live bij het Tabaksteeltmuseum


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -