Vuurwerkschade loopt in de tonnen: 'Echt buitensporig veel'

In Amersfoort werd in de loop van de nieuwjaarsnacht een bushokje vernield -
In Amersfoort werd in de loop van de nieuwjaarsnacht een bushokje vernield - © Keistadnieuws
PROVINCIE UTRECHT - De jaarwisseling heeft opnieuw tienduizenden euro's aan schade opgeleverd in sommige gemeentes. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Nog niet alle definitieve kosten zijn bekend. Utrecht en Houten moeten nog een volledige balans opmaken. Gisteren werd duidelijk dat alle Utrechtse burgemeesters een vorm van een knalvuurwerkverbod willen. Naast de kostenpost was ook de belaging van hulpdiensten en vele autobranden de reden voor maatregelen.
"Deze oud en nieuw is geen groot feest geweest voor de hele gemeente." Burgemeester Sjors Fröhlich sprak al eerder over 61.000 euro aan verwoest straatmeubilair in Vijfheerenlanden. De nieuwe gemeente had daarmee een eerste, en erg onrustige, jaarwisseling. "Ook als je kijkt naar gemeenten om ons heen is het echt een bizar bedrag", aldus Fröhlich.

VERVIJFVOUDIGING

In de Ronde Venen was er ook veel schade om op te meten. Burgemeester Maarten Divendal zag het bedrag zelfs vervijfvoudigen. "Bij mekaar ligt het gewoon rond de 25.000 euro", zegt Divendal. "Het is natuurlijk idioot dat je dat geld kwijt moet zijn als gevolg van een oud en nieuw-feest."
Opvallend is dat het gaat om veel kleine vernielingen verspreid over de hele gemeente. Kleine verbrandingen bij voetbalverenigingen in Mijdrecht en Wilnis, tientallen prullenbakken en verkeersborden en enkele brievenbussen werden gisteren op een lange lijst bekendgemaakt. Daardoor loopt de schadeteller snel op, zo zegt Divendal. "Echt buitensporig veel."

GEEN VUURWERKBONUS

In Wijk bij Duurstede was het niet tijdens, maar juist voor de jaarwisseling erg onrustig. Reden voor de wethouder Hans Marchal om de vuurwerkbonus dit jaar te schrappen. Met die regeling kunnen jongeren geld verdienen voor bijvoorbeeld nieuwe hangplekken als de vuurwerkvernielingen binnen de perken blijft. Burgemeester Iris Meerts wil de maatregel volgend jaar behouden. "Ik hoop dat we het volgend jaar gewoon weer kunnen doen ", aldus Meerts.
Zelf was ze dit jaar, net als veel andere burgemeesters, mee om hulpdiensten een hart onder de riem te steken. "Zij wagen soms hun leven, en het feit dat iedereen denkt dat alles maar mag op zo'n avond heeft me verbaasd als nieuweling", zegt Meers. "Maar ik moet zeggen, het is kalm gebleven en zeer beheersbaar. Het viel me alleszins mee." De gemeente had zo'n 2.500 euro aan schade.

NUL EURO

Oudewater valt ook op in de inventarisatie. Daar is helemaal geen schade gemeld tijdens de jaarwisseling. "Dat is wel uniek", aldus burgemeester Wim Groeneweg. "Zeker als je alle gebeurtenissen in het land ziet. Maar ik ben een blije burgemeester wat dat betreft."
Volgens hem heeft de nul weinig te maken met regels en eerder met geluk. Ook denkt hij dat Oudewater ingetogen omgaat met vuurwerk. "Ik was hiervoor burgemeester van Vianen en ik weet hoe onvoorspelbaar vandalisme is. Daar kun je bijna geen beleid op maken", aldus Groeneweg. "Het heeft alles te maken met het gedrag van mensen zelf."
Hieronder staat per gemeente hoeveel geld de belastingbetaler kwijt is aan de schade.

AMERSFOORT

De gemeente schat 42.000 euro aan schade. Een definitieve balans wordt nog opgemaakt.

BAARN

De schade in Baarn bedraagt één putdeksel en één prullenbak. De gemeente kan niet aangeven wat hiervan de kosten zijn.

BUNNIK

In Bunnik zijn verkeersborden, prullenbakken en bakken voor strooizout beschadigd door vuurwerk. Het totale schadebedrag is 1.040 euro. Vorig jaar was dat nog 2.950 euro.

BUNSCHOTEN

In de gemeente Bunschoten is rond de afgelopen jaarwisseling voor 3.500 euro aan schade veroorzaakt. Vorig jaar was dat met 3.725 euro iets meer. Ondanks voorzorgsmaatregelen sneuvelden diverse gemeentelijke eigendommen, zoals 21 verkeersborden, 2 afvalbakken en een speeltoestel.

DE BILT

Aan gemeentelijke eigendommen zijn er vijf afvalbakken en vijftien verkeersborden gesneuveld met een totaal geschat schadebedrag van 2.750 euro.

DE RONDE VENEN

In de Ronde Venen is er veel meer schade dan vorig jaar. Werd er rondom oud en nieuw vorig jaar nog 5.831 euro aan schade gemeld, de afgelopen editie werd er voor meer dan 25.350 euro kapot geknald. Vooral prullenbakken en verkeersborden moesten het ontgelden. Maar ook een stuk wegdek en kunstgrasvelden raakten beschadigd.

EEMNES

Gemeente heeft vooral schade aan hondenpoepbakken, prullenbakken en verkeersborden. Met 756 euro is de kostenpost lager dan vorig jaar.

HOUTEN

De gemeente heeft de inventarisatie nog niet compleet en kon ook geen indicatie geven.

LEUSDEN

Elf afvalbakken, acht tot tien verkeersborden, twee ondergrondse containers en twee bushokjes moesten het ontgelden. De totale kosten lijken mee te vallen, al kan de gemeente nog geen exact bedrag geven.

LOPIK

In Lopik is in oktober door vuurwerk een wifi-bankje in het skatepark opgeblazen. Die schade alleen al is goed voor een kostenpost van 8.000 euro. In totaal moet de gemeente bijna 16.000 euro aftikken.

MONTFOORT

In Montfoort is voor 1.200 euro aan spullen beschadigd. Ook is er schade aan een kunstgrasveld op sportpark Hofland. Daarvan is nog niet bekend wat de kosten zijn.

NIEUWEGEIN

De gemeente schat de schade in op 15.000 euro aan spullen die kapot gingen, waaronder een brievenbus. Daarvoor zijn twee verdachten aangehouden.

OUDEWATER

In Oudewater is de nieuwjaarsnacht zeer rustig gebleven. De gemeente heeft dan ook geen schade geregistreerd.

RENSWOUDE

De schade in Renswoude wordt geschat op ruim duizend euro. Het gaat hierbij om een aantal verkeersborden en straatmeubilair.

RHENEN

Rhenen krijgt na oud en nieuw een rekening van 9.020 euro gepresenteerd. Vooral het opruimen van vuurwerkresten en ook olievaten die werden gebruik om vuur in te stoken was prijzig voor de gemeente.

SOEST

Voorlopig wordt de schade geschat op 1.500 euro in Soest en 1.750 euro in Soesterberg. Dit is meer dan vorig jaar, maar in lijn met voorgaande jaren.

STICHTSE VECHT

De gemeente meldt dat de jaarwisseling rustig is verlopen, maar nog geen exacte schadecijfers heeft. Volgens een woordvoerder is het straatmeubilair redelijk gespaard gebleven en is de schade minder dan vorig jaar.

UTRECHT

De gemeente Utrecht noteert bijna twee ton aan vuurwerkschade. Dat is 100.000 euro meer dan een jaar eerder. Naast veel vernielingen waren er 38 mensen aangehouden, waaronder ook veel jonge raddraaiers. Burgemeester Van Zanen pleit samen met de grote steden al langer voor het afschaffen van knalvuurwerk om dit soort jaarwisselingen rustiger te laten verlopen.

UTRECHTSE HEUVELRUG

Vooral veel prullenbakken, straatnaamborden en verkeersborden moesten het ontgelden in Utrechtse Heuvelrug. In Driebergen raakte een ondergrondse container zwaar beschadigd. De totale schade bedraagt in totaal ongeveer 9.500 euro.

VEENENDAAL

De gemeente Veenendaal moet met 20.000 euro veel dieper in de buidel tasten dan vorig jaar. Prullenbakken, verkeersborden en speeltoestellen waren het doelwit.

VIJFHEERENLANDEN

Burgemeester Sjors Fröhlich had het al op Nieuwjaarsdag over 61.000 euro aan vernielingen. Hij verwacht niet dat dat bedrag verder zal oplopen.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Vernielingen aan gemeentelijke eigendommen ontstaan door vuurwerk tijdens de jaarwisseling bedraagt dit jaar voor de gemeente Wijk bij Duurstede 2.585 euro. "Een relatief laag bedrag", aldus de gemeente.

WOERDEN

In Woerden raakten twee bakken voor strooizout en zeven verkeersborden beschadigd. De rekening bedraagt zo'n 1.000 euro.

WOUDENBERG

Woudenberg moet na de nieuwjaarsnacht 1.100 euro aftikken voor beschadigde prullenbakken en verkeersborden. Dat is flink minder dan vorig jaar, toen was het nog 4.500 euro.

IJSSELSTEIN

In IJsselstein zijn voor bijna elfduizend euro (10.985 euro) aan spullen beschadigd. Prullenbakken, verkeersborden waren de favoriete prooi. Maar ook een putdeksel en een speeltoestel gingen kapot. In IJsselstein brandde ook nog een oud schoolpand uit, dat is niet meegenomen in deze berekening.

ZEIST

De gemeente schat de schade van vernielde verkeersborden en prullenbakken vooralsnog in tussen de 7.500 tot 10.000 euro.