Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Liveblog nieuwjaar: feestelijkheden voorbij, hulpdiensten maken de balans op

1/15
PROVINCIE UTRECHT - Met een feestelijke maar ook incidentrijke nacht luidt Utrecht het jaar 2020 in. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws: van gezellige nieuwjaarswensen tot minder gezellige ongeregeldheden.

Heb je een leuke of opvallende nieuwjaarsfoto? Mail 'm naar nieuws@rtvutrecht.nl en wellicht belandt 'ie in dit liveblog.

Belangrijkste nieuws:
- Hulpdiensten belaagd in Kanaleneiland, De Bilt, Vianen en Zeist
- Rijkswaterstaat waarschuwt: ga de weg niet meer op
- Grote brand in IJsselstein

13.30 uur    LIVEBLOG GESLOTEN


Dit was hem dan! Het liveblog over de jaarwisseling 2019/2020. Voor meer nieuws verwijzen we je graag door naar onze website.

11.25 uur    Nog meer aanhoudingen


De politie komt met de eerste cijfers over afgelopen nacht. Wat valt er op?
Veel incidenten door het gooien van vuurwerk naar hulpverleners.


10.49 uur    Aanhouding Amersfoort voor geweld tegen hulpverlener07.32 uur    HULPDIENSTEN MAKEN BALANS OP


Na een drukke nacht gaat de meeste hulpverleners die vannacht hebben gewerkt weer naar huis. Op Twitter wordt een korte terugblik gegeven.


04.47 uur    Automobilist op de vlucht


De bestuurder van een BMW is op de vlucht geslagen, nadat hij met zijn auto te water is geraakt in Westbroek.

03.26 uur    Grote brand IJsselstein geblust


De brandweer in IJsselstein heeft het sein brand meester gegeven. Aan de Poortdijk stond een voormalig schoolgebouw in brand. Het pand lijkt onbruikbaar voor de huidige gebruiker, een weggeef- en recyclingwinkel.

 Flinke brandschade in oude school IJsselstein. Flinke brandschade in oude school IJsselstein. | Foto: Michiel van Beers

03.15 uur    Veel P2000-meldingen


De hulpdiensten zijn op oudjaarsdag vaker eropuit getrokken dan een jaar geleden. Op het P2000-netwerk is het aantal alarmeringen met bijna 11 procent toegenomen. Het gaat om landelijke cijfers.

02.55 uur    Bushokjes vernield in Soesterkwartier


In de Amersfoortse wijk Soesterkwartier zijn veel bushokjes vernield. En dat terwijl de nieuwjaarsnacht nog lang niet voorbij is...

 Een van de kapotte abri's. Een van de kapotte abri's. | Foto: Keistadnieuws

02.44 uur    Burgemeester Vijfheerenlanden snapt er niets van...


Sjors Fröhlich, de nieuwe burgemeester van Vijfheerenlanden, vindt het onbegrijpelijk dat in Vianen zo veel auto's in vlammen op gaan.


02.24 uur    Brand in IJsselstein


In IJsselstein heeft in een oud schoolpand een grote brand gewoed. Het lijkt erop dat niemand gewond is geraakt. Het vuur is inmiddels gedoofd. De schade aan het gebouw aan de Poortdijk is groot.


02.19 uur    Vast in de lift


Op 31 december om 23.50 uur vast komen te zitten in een lift: het overkwam dit zestal in Overvecht. De brandweer moest langskomen om de lift in de flat aan de Ivoordreef weer aan de praat te krijgen. Het moment van de jaarwisseling moesten de zes dus doorbrengen in het hokje van enkele vierkante meters. Aan de foto te zien konden ze erom lachen...

 Gelukkig zagen ze de lol er wel van in... Gelukkig zagen ze de lol er wel van in... | Foto: Ingezonden foto01.52 uur    Brandweer belaagd in De Bilt


Burgemeester Sjoerd Potters spreekt op Twitter zijn verontwaardiging uit over een aantal incidenten in zijn gemeente. Zo zou ook hier de brandweer zijn belaagd met vuurwerk.


01.36 uur    Auto rijdt water in


Langs de provinciale weg (N201) tussen Mijdrecht en Vinkeveen is een auto het water in gereden. Duikers van de brandweer zijn snel het water in gedoken, maar de bestuurder was er gelukkig al uit. De wagen wordt waarschijnlijk morgen uit het water gehaald.


01.23 uur    Code oranje in provincie


Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincie Utrecht. Dit in verband met de soms zeer dichte mist in de regio.

De luchtkwaliteit boven de stad Utrecht zal vroeg op de eerste ochtend van het nieuwe jaar zeer slecht zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hetzelfde geldt voor de andere drie grote steden en de stad Groningen. Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.

01.12 uur    Veel meningen over Claudia de Breij


De Oudejaarsconference van de Utrechtse Claudia de Breij zit erop. Op Twitter raken kijkers er niet over uitgepraat. De een vond het fantastisch, de ander totaal niet.


00.59 uur    Geen nieuwe miljonairs


De hoofdprijs van 30 miljoen euro van de Oudejaarstrekking is helaas niet in onze provincie gevallen. De twee halve loten (15 miljoen per stuk belastingvrij) die in de prijzen vallen, zijn gekocht in Krommenie (Noord-Holland) en Enschede.

00.51 uur    Boot in de Singel in brand


Zonde... Langs de Tolsteegsingel vloog een boot in brand.


00.46 uur    Wens van waterschap


Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan niet achterblijven en wenst iedereen een voorspoedig 2020 via een kekke animatie op Facebook.00.39 uur    Houten zit er warmpjes bij


 In Houten houden kinderen zich warm bij een vuurkorf. In Houten houden kinderen zich warm bij een vuurkorf. | Foto: RTV Utrecht / Mark van der Wel

00.30 uur    Café Vinkeveen ontruimd


In café 's Anders in Vinkeveen verliep de jaarwisseling niet helemaal volgens planning: rond middernacht hing er opeens rook in de kroeg aan de Herenweg. De brandweer rukte met veel materieel uit, maar toen ze arriveerden was iedereen al buiten. Er bleek geen groot vuur te zijn. De cafébezoekers zijn voor de zekerheid door ambulancepersoneel gecheckt.

00.24 uur    Bruisend Bunnik


 Ook in Bunnik kleurt de lucht alle tinten van de regenboog. Ook in Bunnik kleurt de lucht alle tinten van de regenboog. | Foto: Ingezonden foto

00.21 uur    Vuurwerk boven Utrecht


Vuurwerk in Utrecht!
00.18 uur    In TivoliVredenburg is een nieuwjaarsfeestje aan de gang. Bezoekers hebben vanaf de bovenste etages een mooi uitzicht over het vuurwerk.
 Uitzicht vanuit Tivoli. Uitzicht vanuit Tivoli. | Foto: Lisa Matulessya00.07 uur    Wensen van de burgemeester


Meerdere burgemeesters uit onze provincie sturen via Twitter al binnen enkele minuten na middernacht een nieuwjaarsgroet de wereld in.
00.04 uur    ME ingezet in Kanaleneiland


De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar op de Marshalllaan van meerdere kanten vuurwerk op hulpverleners werd afgevuurd.

 Agenten in Kanaleneiland. Agenten in Kanaleneiland. | Foto: Michiel van Beers

00.00 uur    Wielrenners komen eraan


2020 wordt natuurlijk het jaar van de Vuelta. Daar herinnert de organisatie ons nog even aan met deze tweet. Check hier wat Utrechters nog meer te wachten staat in 2020.
23.29 uur    Onrustig in Overvecht


Eerder vanavond was het onrustig in Overvecht, bij de Tigrisdreef. Bewoners vernielden bushokjes, de politie heeft drie personen aangehouden. Een omstander maakte deze foto.

 Onrust bij een flat aan de Tigrisdreef. Onrust bij een flat aan de Tigrisdreef. | Foto: Roxana23.28 uur    Groot alarm in het noorden van Nederland


Het KNMI geeft code rood af voor Friesland, Groningen en Drenthe vanwege de dichte mist. In Utrecht geldt vooralsnog 'slechts' code geel.


23.20 uur    Aanhouding in Vianen


Burgemeester Sjors Fröhlich meldt dat er in Vianen één verdachte is aangehouden na het bekogelen van de hulpdiensten, eerder op de avond.

22.58 uur    Uit de oude doos


Het Utrechts Archief heeft een leuk filmpje van de jaarwisseling precies 50 jaar geleden.

22.25 uur    Oudejaarsconference Claudia de Breij


De Utrechtse Claudia de Breij is zojuist begonnen aan haar Oudejaarsconference. Ze heeft een pandapak aan, als verwijzing naar de panda's in Rhenen. Nu live op NPO 1.22.10 uur    Rustig in Bunschoten


Agenten Serena en Peter laten weten dat het in Bunschoten voorlopig een rustige jaarwisseling is. Sereen, zou je kunnen zeggen.


21.53 uur    Politie bekogeld in Kanaleneiland


Na Vianen is het ook 'raak' in het Utrechtse Kanaleneiland.
21.43 uur    Dom klinkelt naar 2020


Ben je in het centrum? Dan krijg je hier zeker wat van mee.


21.32 uur    Arrestaties in Overvecht


Drie verdachten zijn op heterdaad betrapt bij het vernielen van bushokjes in het Utrechtse stadsdeel Overvecht.


21.12 uur    Auto mist oprit


Dat het opletten geblazen is met de mist, weet een chauffeur in Breukelen nu ook. De automobilist zag weinig door de mist en nam de bocht bij de oprit A2 te ruim. Een berger sleepte de wagen weer de weg op.

 Bij de oprit naar de A2 ging het mis Bij de oprit naar de A2 ging het mis | Foto: petershotnews.nl

20.42 uur    Rijkswaterstaat: 'Ga de weg niet op'


Ga de weg alleen nog op als het niet anders kan, dat adviseert Rijkswaterstaat. Dat heeft vooral te maken met de mist die in grote delen van het land hangt. Wie toch de weg op moet wordt geadviseerd mistlampen te gebruiken, snelheid aan te passen en gepaste afstand te bewaren tot voorliggers.

19.55 uur    Burgemeester Fröhlich: 'Politie en brandweer met vuurwerk bekogeld'


In Vianen zijn politie en brandweer bekogeld met vuurwerk. Dat meldt burgemeester Sjors Fröhlich op Twitter. De burgemeester loopt vandaag een dag met hulpboa's in Vijfheerenlanden mee. Hij schrijft: "Volstrekt onacceptabel dus tolereren we ook niet."
17.29 uur    Stookalert


Het RIVM heeft een stookalert gedaan. Het instituut waarschuwt dat houtrook naar verwachting vanavond extra schadelijk is. Dat komt door de smogvorming door vuurwerk, een slechte combinatie met de rook van kachels. Het RIVM schrijft: "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. Als de lucht al verontreinigd is door de stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk, kan houtrook deze klachten (nog verder) verergeren."

Naar verwachting is de lucht morgen geklaard.

17.10 uur    Carbid in De Bilt


Carbid schieten is niet alleen voor Tukkers, Drenthenaren en Achterhoekers. Ook in de Bilt weten ze wel raad met een melkbus. Met waterpoloballen knalt Carbid Team De Bilt zich richting het nieuwe jaar.

 Carbid in De Bilt Carbid in De Bilt | Foto: www.fotokoning.nl

16.34 uur    Vuurwerkschade


Officieel mag vuurwerk nog niet afgestoken worden, maar dat gebeurt wel. Met her en der al schade tot gevolg. Zo sneuvelde bij de Amersfoortse basisschool Zwaluwnest een ruit, vermoedelijk door illegaal vuurwerk.

 Schade bij een basisschool in Amersfoort Schade bij een basisschool in Amersfoort | Foto: AS Media

In Vianen zorgde een verdwaalde vuurpijl voor een brandje op een dak. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het vuur onder controle. Toch is er veel schade aan het pand.

 Brand door een vuurpijl in Vianen Brand door een vuurpijl in Vianen | Foto: JS Multimedia

Burgemeester Sjors Fröhlich loopt vandaag met boa's in zijn gemeente mee. Hij was ter plaatse bij de dakbrand.


14.31 uur    KNMI: code geel in Utrecht


Het KNMI waarschuwt ook voor de mist: code geel. Door het vuurwerk kan het zicht rond de jaarwisseling minder worden dan 50 meter. De mist lost op Nieuwjaarsdag geleidelijk op.

13.42 uur    Dichte mist in midden-Nederland


Weggebruikers moeten volgens de ANWB vanavond en vannacht rekening houden met zeer slecht zicht en gevaarlijke rij-omstandigheden. Het zicht kan zo slecht zijn dat het de vraag is of de visite na de viering van oud en nieuw nog wel kan thuiskomen. Ook vanmiddag is het mistig.
13.24 uur    Vuurwerkvrije zones


Ben je het vuurwerk zat? Check hier alle vuurwerkvrije zones in de provincie Utrecht. In andere zones mag vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken.


11.39 uur    Drukte bij oliebollenkramen


Bij diverse oliebollenkramen in de regio staan lange rijen, zoals hier op het Euterpeplein in Amersfoort.

 De oliebollenkraam op het Euterpeplein. De oliebollenkraam op het Euterpeplein. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk10.26 uur    Overleg gemeente Utrechtse Heuvelrug


"Oud en Nieuw overleg met alle partners om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen", twittert de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug vanochtend.
10.19 uur    Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang'


Mensen met een hulphond maken zich grote zorgen over de komende jaarwisseling: wordt mijn hond niet geraakt door vuurwerk? Loopt hij niet zo'n trauma op dat hij niet meer te vertrouwen is? KNGF Geleidehonden pleit voor meer begrip voor mensen met een geleidehond.
09.51 uur    'Jaarwisseling is hoogrisico-evenement'


Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie roept op de jaarwisseling feestelijk te vieren en politiemensen en hulpverleners te ontzien. "Wat een feest moet zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar", stelt Akerboom in een nieuwjaarswens op Twitter.
08.06 uur    Aangepaste dienstregeling


Bussen van Syntus rijden vandaag tot 20.00 uur, daarna stopt de dienstregeling. Op 1 januari geldt een zondagsdienstregeling.
06.58 uur    Kans op zeer dichte mist tijdens jaarwisseling


Vandaag kan er in de loop van de dag in het midden van het land plaatselijk (dichte) mist ontstaan.
06.26 uur    Autobranden


In de stad Utrecht zijn gisteravond en vannacht verschillende auto's in vlammen opgegaan. Het ging mis op de Rooseveltlaan, Orinocodreef, Lijsterstraat, Alexander de Grotelaan, Sjanghhaidreef en Kollumerland. Ook vloog er een garagebox in brand, meldt de Veiligheidsregio Utrecht.
22.50 uur    Vernielingen in Bunschoten


In Bunschoten hebben agenten het maandagavond vooral druk gehad met vuurwerkgerelateerde meldingen, meldt de politie op Twitter.
20.23 uur    Meld autobranden


De afgelopen jaren worden tijdens Oud en Nieuw steeds vaker auto's in brand gezet. Vooral in de stad Utrecht gebeurt dat vaak. De gemeente doet daarom een oproep aan alle inwoners die iets verdachts zien: bel 1-1-2 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).20.13 uur    Vuurwerk met mate


Veel gemeentes hopen dat het rustig blijft qua vuurwerkoverlast. Steeds vaker laait de discussie op of de knallers nog wel van deze tijd zijn. De Tweede Kamer boog zich er onlangs zelfs over.

Vuurwerk afsteken mag van 18.00 uur 's avonds tot 2.00 uur 's nachts. Veel steden en dorpen hebben vuurwerkvrije zones ingesteld, bijvoorbeeld bij bejaardentehuizen of kinderboerderijen. Zie hier een overzicht.
17.00 uur    Vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bakken oliebollen voor onderhoud Grote Kerk


In Wijk bij Duurstede worden honderden oliebollen bezorgd als onderdeel van een inzamelingsactie voor de Grote Kerk. Het initiatief voor de jaarlijkse actie komt van de Hervormde gemeente te Wijk bij Duurstede.

 Extra politie-inzet in Vianen Extra politie-inzet in Vianen | Foto: JSMultimedia


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -