Flatbrand in Kanaleneiland bracht politie op spoor van groot cocaïne-syndicaat

De politie kwam de verdachten op het spoor na een brand op 2 maart in een flat aan de Amerikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Na de brand, die snel was geblust, werd 16 kilo cocaïne in het appartement aangetroffen. Ook stonden er spullen om de drugs te bewerken, te wegen en verkoopklaar te maken. De flat zou volgens het OM sinds november 2018 zijn gehuurd voor de productie van drugs.
De politie kwam de groep verdachten na lang onderzoek op het spoor. De hoofdverdachten waren te zien op beelden van bewakingscamera's in de flat. Ze werden maandenlang geobserveerd en hun telefoons werden afgeluisterd. In Amsterdam zou in mei nog eens 15 kilo cocaïne en meer dan 30 kilo hasj van eigenaar zijn verwisseld. Bij een van de verdachten werd een vuurwapen met munitie aangetroffen.
DRUGSGELD
De Utrechtse broers Bagdad en Brahim J. zijn twee van de hoofdverdachten. Bij een van hen werd een groot geldbedrag gevonden, volgens het OM zou dat gaan om drugsgeld. Met Amsterdammer Mohamed K. en Redouan el O. uit Rotterdam zouden zij partijen drugs hebben verwerkt en verhandeld. Het OM vermoedt dat het in totaal om een grotere hoeveelheid gaat dan in de tenlastelegging staat, omdat ze regelmatig in de flat aanwezig waren.De broers zouden samen met K. ook plannen hebben gemaakt om iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Er zijn trackers gevonden waarmee auto's kunnen worden gevolgd en een ontstekingsmechanisme met afstandsbediening. Bij K. thuis in Amsterdam werden telefoons gevonden die bij de activiteiten van de groep zouden zijn gebruikt. Met een PGP-toestel zou hij versleutelde berichten hebben verstuurd over betalingen van grote geldbedragen. Ook werd een pistool met munitie aangetroffen.
GELD IN PLAFOND
Er is een duidelijke link met Spanje in deze drugszaak. Bagdad J. verbleef regelmatig in het land en Mohamed K. had een auto met Spaans kenteken. Tijdens het onderzoek stuitte de politie in Rotterdam op een flat waar een groot aantal illegale vreemdelingen was ondergebracht. De meesten waren via Spanje naar Nederland gekomen. In het systeemplafond was geld verstopt, volgens de officier van justitie ging het om tonnen.Van de Rotterdamse tak van de groep zaten vijf verdachten voor de rechter. Zij speelden een ondergeschikte rol binnen de criminele organisatie, zeggen politie en OM. Zij beschreven zichzelf als loopjongens die door de hoofdverdachten werden misbruikt. De officier van justitie heeft er dan ook geen moeite om hen voorlopig vrij te laten, als er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze naar het buitenland vluchten.
OM WIL VERDACHTEN PLUKKEN
Het onderzoek naar de activiteiten van de groep is grotendeels klaar. Wel kunnen de verklaringen van de twee verdachten die nog niet voor de rechter zijn gebracht nieuwe informatie opleveren. Ook is er een apart onderzoek gaande naar de financiën van de verdachten. Het OM wil de criminele winsten die zij met drugshandel hebben gemaakt afpakken. Zij blijven voorlopig vastzitten.Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn drie dagen nodig. De rechtbank en het OM hopen daar komend voorjaar mee te beginnen, maar als er nieuwe informatie binnenkomt kan dat zomaar een half jaar vertraging opleveren.
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

Utrechts kandidaat-Kamerlid doet aangifte van belaging tijdens campagne
PvdA'er Alptekin Akdogân zegt te zijn belaagd terwijl hij campagne aan het voeren was in ...

Petitie tegen verbreding A27 bij Amelisweerd in korte tijd ruim 30.000 keer getekend
Een petitie tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd is in twee dagen tijd al ruim 30.000...

Onderzoek afgerond: verdachte van moord op ex-vriendin in De Meern in juli voor de rechter
Het Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek naar de 38-jarige man die op 13 juni zijn ex...

De strijd om woningen bouwen in de stad of in polder Rijnenburg
Als het aan D66 ligt wordt er gebouwd in Rijnenburg, maar dat heeft geen prioriteit. Eerst moet...

Brandweer massaal uitgerukt voor persoon te water, melding blijkt loos alarm
De hulpdiensten waren vanmiddag in het Utrechtse park Oog in Al in grote getale aanwezig nadat ...

Utrechtse Poutsma sluit WK shorttrack af met vierde plek, goud bij aflossing
Selma Poutsma (21) uit Utrecht is bij de WK shorttrack vierde geworden. Na de 500 meter, 1000 m...

Van de Streek: 'Geen moment getwijfeld' bij winnende penalty
Bijna had FC Utrecht de aanfluiting van vorige week tegen FC Emmen een vervolg in stijl gegeven...