Podcast Stadhuisplein: Dikke onvoldoendes voor twee Utrechtse wethouders

V.l.n.r. Yet van den Bergh, Marc van Rossum, Dimitri Gilissen, Tom Staal
V.l.n.r. Yet van den Bergh, Marc van Rossum, Dimitri Gilissen, Tom Staal © RTV Utrecht
UTRECHT - In de politieke podcast Stadhuisplein Utrecht is dit keer aandacht voor de Culturele Zondagen en de nieuwe tram. En de deelnemers kijken naar het functioneren van de Utrechtse wethouders.
Politiek journalist Tom Staal, oud-wethouder Yet van den Bergh en VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen bespreken de politieke actualiteit, samen met RTV Utrecht-verslaggever Marc van Rossum du Chattel. Tom Staal is niet te spreken over het feit dat Utrecht Marketing zich bezighoudt met de Culturele Zondagen. Tom: "Cultuur en marketing in één zin gebruiken, daar gaat het al mis. Het idee was in eerste instantie heel leuk. Maar het waren wel bestaande evenementen die onder het kopje Culturele Zondag gestopt zijn."

DRAMATISCH

Het panel bespreekt ook De Uithoflijn die deze week eindelijk van start is gegaan. Die start is vlekkeloos, maar de aanloop was dramatisch, zegt ook Yet van den Bergh: "Ik blijf van mening dat de wijze waarop deze lijn tot stand is gekomen, dat je gewoon werk met werk had moeten maken. Je had hem moeten aanleggen toen ook het randstadspoor werd aangelegd. Dan was het minder duur geweest en sneller gegaan."
Cultuur en marketing in één zin gebruiken, daar gaat het al mis.
Tom Staal (Politiek verslaggever)
De panelleden namen ook de individuele leden van het college van B&W onder de loep. De beste wethouder is met voorsprong Maarten van Ooijen (ChristenUnie), die gemiddeld een 7,0 krijgt. Alleen burgemeester Jan van Zanen (VVD) moet hij voor laten gaan, die met een 7,6 bovenaan staat. Onderaan staat de inmiddels vertrokken wethouder Victor Everhardt (D66) van zowel Tom Staal als van Yet van den Bergh krijgt hij een 1. Tom Staal: "Die man had hier zijn werk af moeten maken, dan ben je een vent." Ook Lot van Hooijdonk haalt geen voldoende, zij eindigt op de één na laatste plek met gemiddeld een 3,6. Yet van den Bergh: "Wat ik wonderlijk vind is dat zij wegkomt met dingen zoals De Uithoftram, de Malliebaan en dat gedrocht op de 't Goylaan."
De politieke podcast Stadhuisplein Utrecht kunt u hier beluisteren.