Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Liveblog: Gökmen T. mag advocaat niet weigeren

1/2
UTRECHT - De laatste pro-formazitting tegen Gökmen T. stond vanochtend op het programma. De rechter besloot dat de tramschutter niet zelf zijn verdediging mag doen; hij moet een advocaat accepteren. T. verzette zich tegen de reis naar de rechtbank en was dus niet aanwezig op de zitting. Tot teleurstelling van vele nabestaanden.

In onderstaand liveblog zijn alle updates over de zitting terug te vinden...

11.35 uur    Het zit erop


Na een kleine twee uur zit de laatste pro-formazitting erop. Maandag 2 maart gaat de zaak verder met de inhoudelijke behandeling. De rechter roept Gökmen T. op dan wel te komen.

11.31 uur    T. moet advocaat accepteren


In tegenstelling tot advocaat André Seebregts en het OM, vindt de rechter niet dat T. het proces zonder advocaat mag voortzetten. De psychistrische onderzoeken laten zien dat de tramschutter verminderd toerekeningsvatbaar en zwakbegaafd is. Hij overschat zichzelf, en heeft bij zijn verdediging een advocaat nodig.


11.02 uur    Boosheid om afwezigheid T.


De afwezigheid van T. is een veelbesproken onderwerp in de pauze.


10.24 uur    Pauze


Na een klein uurtje wordt de zitting gepauzeerd. De rechters willen nadenken over de wensen van advocaat André Seebregts. Zoals het verzoek om Gökmen T. de kans te geven zichzelf te verdedigen, zonder advocaat dus.

10.20 uur    Verbazing over wegblijven T.


Niet alleen bij de nabestaanden in de rechtbank, ook op social media is veel verontwaardiging over de afwezigheid van Gökmen T. Hoe kan het dat hij wegblijft, ondanks dat de rechter hem eerder verplichtte aanwezig te zijn?


10.17 uur    Volgende keer wel komen


Op 2 maart start de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Het OM wil dat T. dan wel zijn gezicht laat zien. Maar of dat ook gaat gebeuren...


10.13 uur    Vrees voor tbs


Nu T. wordt geclassificeerd als 'verminderd toerekeningsvatbaar', zou hij tbs met dwangverpleging kunnen krijgen. Een ongewenst scenario, zegt advocaat André Seebregts.

10.11 uur    Ook OM vindt advocaatloos proces oké


Net als advocaat Seebregts, verzoekt ook het OM de rechtbank om de toewijzing van de advocaat in te trekken. Gökmen T. moet zelf zijn verdediging kunnen doen.


10.00 uur    Toegewezen advocaat wil geen advocaat zijn


De rechtbank heeft André Seebregts toegewezen als advocaat. Tramschutter Gökmen T. heeft tot nu toe altijd geweigerd een raadsman in de arm te nemen. Seebregts nam zojuist het woord. Opvallend: hij is naar eigen zeggen helemaal niet nodig. T. zou goed in staat zijn zijn eigen verdediging te zorgen. "Hij beseft dat hij levenslang kan krijgen."

 Advocaat André Seebregts komt aan bij de rechtbank: Advocaat André Seebregts komt aan bij de rechtbank: "Ik ben eigenlijk niet nodig." | Foto: ANP

09.54 uur    Psychiatrisch onderzoek


De geestelijke staat van T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers stellen dat de Kanaleneilander "een gebrekkige ontwikkeling in de geestvermogens" heeft. Volgens het OM is hij dus licht verminderd toerekeningsvatbaar, narcistisch en zwakbegaafd.

09.47 uur    Gökmen T. komt niet opdagen


Opvallend: verdachte Gökmen T. is tóch niet aanwezig in de rechtbank. Hij weigert vrijwillig mee te werken aan de reis naar Utrecht. Er zou een speciale eenheid nodig zijn geweest om hem te vervoeren. Dat levert zo veel vertraging op, dat is besloten om de zitting zonder T. van start te laten gaan.
09.45 uur    Met ongeveer een kwartier vertraging gaat de zitting van start09.26 uur    Veel media-aandacht


Net als bij de vorige pro-formazittingen, is ook vandaag weer grote belangstelling voor de zaak. Er zijn niet alleen veel media gekomen, maar ook nabestaanden en andere mensen die persoonlijk betrokken zijn bij de schietpartij. De rechtbank heeft speciale videozalen gemaakt om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de zitting te volgen.

09.16 uur    Pro forma


De zaak is vandaag pro forma. Dat betekent dat het onderzoek naar de gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein nog bezig zijn. Om de voortgang van de zaak te bespreken, worden zogenoemde pro-formazittingen gehouden. Dat gebeurde vorig jaar ook al een paar keer. Op 2 maart wil het OM beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dan worden dus echt alle details over het schietdrama en dader Gökmen T. besproken. Ook komt het OM dan met een strafeis.

09.04 uur    T. wil nog steeds geen advocaat


Advocaat André Seebregts is door de rechter benaderd om T. bij te staan. Maar de tramschutter wil nog altijd geen advocaat. De rechtbank heeft dus een andere rol voor Seebregts in gedachten. Welke rol dat precies is, is nog onduidelijk.


09.02 uur    Nog een halfuur


De zitting begint om 9.30 uur. Volg de tweets van onze verslaggever Riks Ozinga.

08.59 uur    Bekentenis


Afgelopen zomer bekende T. al schuld. In de rechtbank gaf hij toen toe dat hij begon te schieten in de tram. "Ik doe dit voor mijn geloof", zei hij destijds tegen de rechter.

08.56 uur    T. erkent rechtbank niet


Eerder zei Kanaleneilander Gökmen T. dat hij de Nederlandse rechtsstaat niet erkent. Hij vindt het dus niet nodig een advocaat te nemen en naar de rechtbank te komen. De rechter heeft hem echter gedwongen er vandaag bij te zijn.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -