Feest: de Uithoftram rijdt nu ook met passagiers

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Vanmiddag is de tram naar De Uithof feestelijk in gebruik genomen. Na een sobere bijeenkomst op Utrecht Centraal vertrok de eerste tram met alleen hoogwaardigheidsbekleders en pers aan boord. In de volgende trams mocht het gewone volk gratis kennismaken met de lijn van een half miljard euro. Protest was er vanmiddag ook vanwege de onveiligheid.
Utrechters maken massaal een proefrit, zoals hier bij station Vaartse Rijn
Utrechters maken massaal een proefrit, zoals hier bij station Vaartse Rijn © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
In Utrecht wordt er al decennia gesproken over een tramverbinding naar het Universiteitscomplex. Sinds vandaag is hij een feit. Minister Cora van Nieuwenhoven (VVD) kwam er voor naar de Domstad. Samen met gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) en wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) knipte ze het figuurlijke lintje door.
Een toast op een behouden rit.
Een toast op een behouden rit. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chatel

DRUKSTE TRAMLIJN

Wethouder Van Hooijdonk is enthousiast bij het zien van een rijdende tram met echte passagiers: "Hier doe je het voor. Deze tram staat symbool voor een zich ontpoppende stad. We hebben vandaag de drukste buslijn van Nederland vervangen door de drukste tramlijn." Ook gedeputeerde Schaddelee is blij: "Ik heb een feestelijk gevoel. Iedereen smachtte naar dit moment. Er is onderweg veel wrijving geweest. En toch wilde iedereen hetzelfde resultaat."
Een sobere bijeenkomst op Utrecht Centraal.
Een sobere bijeenkomst op Utrecht Centraal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chatel
Schaddelee doelt met zijn uitspraken over de moeizame totstandkoming van de tramlijn. Die is ruim anderhalf jaar te laat klaar, en kostte bijna honderd miljoen meer dan begroot. Maar dat mag de pret vandaag niet drukken, zeker niet van de eerste reizigers. Miles Coping en Aart van der Meijden wonen langs de oude trambaan. Zij zien de oude en nieuwe trams inmiddels langskomen. Miles: "Het is een mooie ruime tram. Ik werk in de ruimtelijke ordening, en ik wilde toch wel even zien wat het geworden is." Aart: "Wij hebben geen last gehad van de aanleg. De nieuwe tram is veel stiller.
Miles Coping (r) en Aart van der Meijden wonen langs de baan.
Miles Coping (r) en Aart van der Meijden wonen langs de baan. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Arnold De Smet komt helemaal uit het Belgische Gent, om de eerste rit mee te maken. Hij is van de Bond Ter Verbetering Van Het Openbaar Vervoer: "Alles is heel tiptop in orde hier in Utrecht. De tram is heel excellent. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat niet goed is. Nou ja, de ruiten. Die zijn enkel glas en geen HR. En daardoor beslaan ze nogal snel met dit weer."
Alles is heel tiptop in orde hier in Utrecht, de tram is heel excellent
Arnold De Smet (Bond Ter Verbetering Van Het Openbaar Vervoer)
Maar toch was er vanmiddag ook protest. Op de kruising met de Platolaan hadden zo'n 150 bewoners zich in de regen verzameld om te protesteren tegen de - in hun ogen - gevaarlijke kruising tussen tram en met name fietsers. Onder hen 50 kinderen met zelfgemaakte protestborden. Woordvoerder Krispijn Bertoen: "De gemeente kijkt alleen naar de doorstroming op de kruising. We willen dat ze ook naar de integrale veiligheid kijken. Er komen hier dagelijks 20.000 fietsers over heen. Die steken diagonaal over, en daardoor is dit een gevaarlijke kruising." Ardaan Spruijt is ook boos: "Ik heb vandaag foto's gemaakt en daarop zie je dat de tram hard voorbij rijdt, terwijl het stoplicht voor fietsers op groen staat. Dat is levensgevaarlijk."

TRAM GEMIST

De demonstranten mistte de tram met de minister, wethouder en pers. Bertoen: "Die tram is eerder vertrokken dan afgesproken, om er voor te zorgen dat ze ons zouden missen." Maar daar is de organisatie van de opening het niet mee eens. "Nee, zeker niet," laat een woordvoerder weten, "Het programma was iets eerder klaar dan gepland. En toen is de tram gaan rijden."
Schaddele is overigens aanstaande maandag ook present, als de tram voor het echte werk wordt ingezet. "Ik pak de allereerste tram van tien voor zes in de morgen. Die vertrekt vanaf de P&R op De Uithof. Dat is tien minuten eerder dan de eerste tram van Centraal. Mij is verzekerd dat er tramfanaten die rit niet willen missen, dus ik ben niet alleen. Voor die eerste reiziger heb ik een bos bloemen en een mooi aandenken."