Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Brandweer geeft vuurwerklessen op scholen: 'Dit is goed voor de veiligheid'

1/4
DE MEERN - Ruim dertig basisscholen in de provincie krijgen vanaf vandaag bezoek van de brandweer. Kinderen van groep zeven en acht leren hoe ze veilig kunnen omgaan met vuurwerk, wat je beter niet kan doen en hoe je het verschil kan herkennen tussen legaal en illegaal vuurwerk.

De eerste les wordt vanochtend gegeven aan groep acht van basisschool De Meander in De Meern. Volgens Bram de Rijcke van de brandweer is voorlichting belangrijk. "Het blijkt dat er nog heel veel ongelukken plaatsvinden in die leeftijdsgroep. De meeste slachtoffers die worden opgenomen in het ziekenhuis of naar de huisarts gaan zijn omstanders. Dat is ruim veertig procent", vertelt hij vanochtend op Radio M Utrecht.

Illegaal vuurwerk heeft vaak een bodem van gips. Als deze bodem naar je hoofd schiet, dan zijn de gevolgen wel duidelijk"
Brandweerman Bram de Rijcke

VUURPIJLEN EN KNALLERS

De Reijcke is niet alleen naar De Meern gekomen om te vertellen over vuurwerk, maar laat ook de nodige vuurpijlen en knallers zien. Hoewel het om dummies gaat, zitten de groep achters met belangstelling te kijken. "Voordat het nieuwe jaar begint steken we altijd ons vuurwerk af", zegt een van hen tegen verslaggever Robert-Jan Booij.

Kinderen krijgen vuurwerkles op basisschool in De Meern


De brandweer wijst de kinderen erop wat de verschillen zijn tussen illegaal en legaal vuurwerk, zegt De Rijcke. "Legaal vuurwerk bestaat uit een kartonnen hulsje, kruit en een lontje. Illegaal vuurwerk heeft vaak een bodem van gips. Als deze bodem naar je hoofd schiet, dan zijn de gevolgen wel duidelijk."

Kinderen steken best snel vuurwerk aan, voordat ze weten hoe het moet."
Juf Wieteke

STIEKEM

Volgens juf Wieteke Ipenburg heeft haar groep acht wel belangstelling voor vuurwerk. "Er komen zeker veel verhalen los. Zo worden er soms dingen stiekem in de prullenbak gegooid. Of kinderen gaan de dag na Oud en Nieuw op zoek naar vuurwerk en steken dat af."

Ipenburg is dan ook blij dat haar groep vandaag bezoek krijgt van de brandweer. "Ik vind het heel fijn dat leerlingen voorlichting krijgen. Want kinderen steken best snel vuurwerk aan, voordat ze weten hoe het moet. Dit is dus goed voor de veiligheid."

REGIO

De komende weken gaat de brandweer verder de regio in met de speciale lessen. Daarbij worden scholen aangedaan in onder meer Meerkerk, Ameide, Montfoort, Mijdrecht, Wilnis en Maarssen.

Verslaggever Robert-Jan Booij woont vuurwerkles bij in De Meern (I)


Verslaggever Robert-Jan Booij woont vuurwerkles bij in De Meern (II)


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -