'Utrecht vindt Airbnb-wet niet ver genoeg gaan'

© ANP (bewerkt)
UTRECHT - De vier grote steden hebben stevige kritiek op de plannen van het kabinet om toeristische verhuur strenger te reguleren, meldt NRC Handelsblad.
Volgens de wethouders in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat de Airbnb-wet die minister Stientje van Veldhoven (Wonen, D66) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, niet ver genoeg. Ze willen dat behalve verhuurders ook platforms als Airbnb, Booking en Expedia verplichtingen krijgen.
Het wetsvoorstel kwam er juist na aandringen van de grote steden. Volgens de nieuwe wet moet een huiseigenaar die zijn woning wil verhuren, bij de gemeente een registratienummer aanvragen. Dit nummer correspondeert met het huisadres. De huiseigenaar is verplicht dit nummer in de advertentie te vermelden. Gemeenten kunnen zo eenvoudiger controleren of verhuurders zich aan de lokale regels houden.
Met name in Amsterdam is er overlast door vakantieverhuur. Er zijn illegale hotels en feestende toeristen houden buurtbewoners uit hun slaap. Daarnaast blijken huizenprijzen sneller te stijgen door vakantieverhuur. In de andere drie steden zijn de problemen minder groot, maar zijn vrezen binnenkort met dezelfde problemen als Amsterdam te kampen.
Wie zich niet aan de nieuwe registratieplicht houdt, riskeert een boete van maximaal 83.000 euro. Gemeenten die zo'n plicht willen invoeren, moeten wel aantonen dat er schaarste op de woningmarkt heerst en dat de leefbaarheid in wijken onder druk staat.
De vier grote steden vinden het goed dat de registratieplicht er nu is, maar zijn ook teleurgesteld dat de handhaving van de regels volledig bij hen komt te liggen. Daarnaast betwijfelen ze of de verhuurplatforms wel bereid zijn om mee te werken aan het registratiesysteem. In de praktijk zullen steden daardoor minder effectief illegale verhuur kunnen opsporen, zeggen ze in de krant. "Als platforms geen verplichtingen krijgen, dan is het een halve maatregel."
Ook dr. Coen Rigtering (economie, ondernemerschap) van de Universiteit Utrecht is kritisch in het artikel. "Airbnb schrikt niet van een paar ton. Ik denk dat als de dwangsom niet hoog genoeg is, Airbnb niet heel coöperatief zal zijn."