Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechtse ouders maken zich zorgen over voorschoolse educatie

UTRECHT - Er is paniek bij de ouders van ruim 2200 Utrechtse kinderen. De kinderen krijgen voorschoolse educatie. Het tarief daarvoor gaat omhoog met 5000%, zo lezen ze in een brief. Betaalden ze eerst ? 63 per jaar, in 2020 moeten ze ? 3.268 gaan betalen.

De paniek is gesignaleerd door Mohammed Saiah, raadslid voor D66. Hij maakt zich boos over de brieven, maar benadrukt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Voorschoolse educatie is bestemd voor peuters met een taalachterstand, bijvoorbeeld omdat ze opgroeien in een gezin waar geen Nederlands wordt gesproken. Saiah: "In Utrecht bereiken we op dit moment 97% van alle kinderen die recht hebben op voorschoolse educatie. Dat gaat om ongeveer 2228 kinderen."

BRIEF

De ouders van deze kinderen kregen onlangs een brief, dat de stichting die de voorschoolse educatie aanbiedt daarmee stopt en het werk overdraagt aan bedrijven die ook kinderopvang aanbieden. Bij de brief zit een nieuw contract voor het komend schooljaar. De ouders krijgen een week om te beslissen. Bij het contract zit een berekening van de kosten. Daarin worden bedragen genoemd die kunnen oplopen tot vele duizenden euro's.

De ouders die de brief krijgen zijn niet erg goed in de Nederlandse taal, en snappen vaak niet wat er in dergelijke brieven staat. Dat er ook recht is op toeslagen en kortingen blijkt onvoldoende uit de brief, zo meent Saiah. "Deze brief is onduidelijk, niet toegankelijk en verwarrend. En de termijn waarop de ouders moeten tekenen bij het kruisje, is veel te kort, als je niet zwart op wit hebt of je recht heb op een korting of toeslag." Door de slechte brief schrijven de ouders een kind in paniek uit voor de voorschoolse educatie. Saiah: "We zijn trots dat we in Utrecht zulke hoge bereikcijfers hebben bij dit project. In Amsterdam hebben we gezien dat bij een vergelijkbare verandering het bereik direct enorm terugloopt, en dat is jammer."

DUIDELIJKHEID

Het raadslid vraagt, samen met GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie aan de wethouder om de veranderingen beter met de ouders te communiceren. Behalve meer duidelijkheid vragen de partijen ook of het mogelijk is om ouders die in de problemen komen door de hoge tarieven een voorschot kunnen krijgen op toeslag.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -