Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Bezoek krijgt geen kamernummer patienten meer in Meander Amersfoort

1/2
AMERSFOORT - Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort stopt met het verstrekken van informatie over patiŽnten die opgenomen zijn. Dat betekent dat bezoek dat zich aan de balie meldt niet meer te horen krijgt op welke afdeling de patiŽnt ligt of wat het kamernummer is. Het Meander Medisch Centrum gaat met de nieuwe maatregel een stuk verder dan dan andere ziekenhuizen in de regio.

Het ziekenhuis schrijft op sociale media dat de informatie niet meer verstrekt wordt vanwege de wet- en regelgeving. "Het moet van de wet", zegt Erik van Goor van het Meander tegen RTV Utrecht. "Door de AVG-wet moeten we extra maatregelen nemen. Het voelt als een heel klantonvriendelijke maatregel, maar als we de privacy van onze patiŽnten serieus gaan nemen en de AVG is daarvoor bedoeld, dan ontkomen we er niet aan dat we dit soort maatregelen gaan nemen."

ONGEWENST BEZOEK

Bezoekers moeten vanaf nu via een contactpersoon uitvinden waar iemand ligt. Dat moet volgens het ziekenhuis genoeg zijn, want het gebeurt vaak genoeg dat mensen ongewenste bezoekjes krijgen. "Dan gaat het niet alleen om bekende Nederlanders, die verhalen horen we weleens", zegt Van Goor. "Maar het gaat ook om mensen die vanwege privť-omstandigheden zeggen dat ze bepaalde mensen niet willen ontvangen. Helaas komt het weleens voor dat ze wel op een ongewenst moment daar aan het bed staan."

Bezoekers van het Meander Medisch Centrum reageren begripvol op de nieuwe maatregel. Ze vinden dat de privacy van de patiŽnt voorop staat. Op sociale media wordt wisselend gereageerd. Een aantal mensen vindt bijvoorbeeld dat het ziekenhuis de keus bij de patiŽnt moet laten. In een computersysteem moet dan komen te staan of kamergegevens wel of niet aan bezoekers verstrekt mogen worden. Dat is nu nog niet mogelijk laat het ziekenhuis weten, maar er wordt wel onderzocht of dit in de toekomst kan.

ANDERE ZIEKENHUIZEN

Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat ieder ziekenhuis in de regio een ander beleid voert. Zo voeren het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis en het Sint Antoniusziekenhuis een ander beleid. Zo laat het Antonius bezoekers wel toe als zij bijvoorbeeld de geboortedatum en het adres van de patiŽnt weten. Het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis geven mensen nog wel standaard de informatie. Het Diak nam dat besluit na overleg met de cliŽntenraad en daaruit bleek dat bezoek nog steeds heel belangrijk is voor de patiŽnten. Maar als een patiŽnt aangeeft dat hij of zij echt niet wil dat de gegevens worden doorgegeven, dan gebeurt dat niet, zegt het ziekenhuis.

Het Diakonessenhuis laat weten dat ze binnenkort nogmaals naar hun privacybeleid gaan kijken.

Meander Medisch Centrum legt uit waarom de nieuwe maatregel wordt genomen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -