Studenten sturen tikkies naar Rutte: "Wij zitten met enorme studieschulden"

UTRECHT - Studenten sturen vanaf vandaag tikkies naar de premier Rutte. Het werd aangekondigd op een Facebook-evenement en er was een aftrap op Utrecht Centraal waar ook handtekeningen werden ingezameld om het leenstelsel af te schaffen. Veel studenten hebben een enorme studieschuld opgebouwd en zij vinden het huidige systeem oneerlijk.
Studenten worden naar de campagne gelokt met taart en muziek.
Studenten worden naar de campagne gelokt met taart en muziek. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Om elf uur begon de aankondiging naast het stadskantoor op Utrecht Centraal met een studentenband, slingers en taart. Op die taart stond: gefeliciteerd met je schuld. De voorbijgangers konden genieten van livemuziek, een stukje taart opsmikkelen en hun handtekening zetten om de campagne 'niet mijn schuld' te steunen. Toen de wijzers van de klok precies op twaalf uur stonden, werd er een grote rode knop ingedrukt en confetti gepopt. Vanaf dit moment konden de tikkies worden verstuurd.
Taart waar voorbijgangers van mogen eten.
Taart waar voorbijgangers van mogen eten. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

LEENSTELSEL

Studenten Leann Engelen (20 jaar) en Mirle Stookman (20 jaar) hebben een tikkie gestuurd en hun handtekeningen ingevuld. Als ze klaar zijn met de opleiding hebben ze beiden rond de 20.000 euro schuld. "Ik voel me echt buitengesloten, ik vind het heel slecht hoe het nu gaat", zegt Leann. "De studenten voor ons hebben een gift gehad en wij niet. Als de studenten die gift in de toekomst terug krijgen heb ik daar nog steeds niks aan. Ik moet nog steeds alles terugbetalen en zo lukt het niet."
Het sturen van de tikkies is een idee van Youri Hoogewoning (19 jaar) die een Facebookevenement heeft aangemaakt genaamd: 'Massaal Tikkies naar Mark Rutte sturen met onze studieschuld'. Youri wil dat het leenstelsel wordt afgeschaft. "Het is niet eerlijk ten opzichte van de studenten van de vorige jaren die hun opleiding vergoed hebben gekregen. Alles wat we hebben geleend moet worden gecompenseerd."
Initiatiefnemer van de tikkies Youri Hoogewoning
Initiatiefnemer van de tikkies Youri Hoogewoning © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Youri vertelt dat hij veel reacties heeft gekregen en de teller op tachtigduizend studenten staat die zich hebben aangemeld op de pagina. "Tikkies sturen is natuurlijk een bekend begrip onder de jongeren als je geld terug wilt vragen. Ik ben blij als we een duidelijk signaal aan het kabinet af kunnen geven."

NIET MIJN SCHULD

In samenwerking met de LVSB en de FNV is het idee voortgezet. Zij waren al bezig met de campagne: 'niet mijn schuld', om het leenstelsel af te schaffen. Het leenstelsel is volgens hen een schuldenmachine geworden.
Er zijn drie dingen die de FNV en de LSVB eisen voor alle studenten in Nederland: herinvoering van de basisbeurs, compensatie voor de studenten die onder het leenstelsel vallen en de middelen voor de basisbeurs mogen niet uit de onderwijsbegroting komen.
De petities liggen op tafel om ondertekend te worden.
De petities liggen op tafel om ondertekend te worden. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Femke Smit (21 jaar) gaat ook een tikkie sturen. "Wij moeten duizenden euro's meer betalen dan de vorige studenten en dat is niet mijn schuld dat moet van de overheid zijn. Ik heb nu 9000 euro studieschuld. Daar word ik best wel boos om. Ik heb geen zin om jarenlang in de schulden te zitten en ik zie geen enkele verbetering van mijn onderwijs."
Campagneleider Mirte Cofino van het FNV denkt dat het geld niet in het onderwijs is gekomen. "Er is wel geld voor het onderwijs nodig dus we willen wel dat daar geld naartoe gaat. Maar je ziet wel dat studenten nu met een rekening worden opgezadeld die ze gewoon niet kunnen verdragen."

HOGE BEDRAGEN

Nol van Gerven (25 jaar) is masterstudent en heeft bijna 30.000 euro studieschuld. Ook hij gaat een tikkie sturen. "Toen ik begon met studeren was het leenstelsel er nog niet dus terwijl ik bezig was, zijn de regels veranderd. Dat voelt nogal oneerlijk. Sowieso voelt het heel raar om aan je werkende leven met een schuld te beginnen. Ik ben bang dat ik daar veel last van ga hebben. Ik denk dat je niet gestraft zou moeten worden omdat je wilt studeren."
Studenten zetten hun handtekeningen op de petities.
Studenten zetten hun handtekeningen op de petities. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
De premier zal overspoeld worden door tikkies. Per persoon kun je maximaal 750 euro per tikkie sturen. De studieschuld ligt bij de meeste studenten vele malen hoger en dus zullen ze meerdere tikkies moeten sturen om aan het bedrag te komen.
Youri gaat zelf ook flink wat tikkies sturen. Ik heb niet precies gekeken hoe veel schuld ik heb, ik durf niet te kijken", vertelt hij lachend. "Maar het zal wel om een flink bedrag gaan. Ik leen 500 euro per maand en ik zit nu in mijn derde jaar."
Derdejaars student Maaike Akkermans (24 jaar) vindt ook dat er iets aan het leenstelsel gedaan moet worden. Haar schuld is opgelopen tot 25.000 euro. "Ik kan het niet zelf betalen en mijn ouders ook niet. Iedereen zou moeten kunnen studeren maar voor mij is het wel een overweging geweest om het niet te doen door het geld. Toch heb ik het wel gedaan. Ik wil heel graag het werk doen wat ik met deze opleiding kan doen. Het geeft geen fijn gevoel dat ik later al met zo veel schuld start voordat ik met mijn echte leven ben begonnen."
Studentenband MomentOpnames treedt op. Eerder maakten ze het lied over studieschuld 'Ome DUO'.
Studentenband MomentOpnames treedt op. Eerder maakten ze het lied over studieschuld 'Ome DUO'. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

INVESTEREN

"Er wordt een enorme pot gemaakt om te investeren in bijvoorbeeld bruggen en wegen maar er wordt niet geïnvesteerd in jonge mensen. Is dat de juiste keuze? Wij vinden van niet!", zegt campagneleider Mirte Cofino. "De vraag is überhaupt: vind je het oké als samenleving om studenten die nu al minder krijgen dan hun ouders, moeilijker aan een vaste baan komen en niet uit huis kunnen omdat de huizen duurder worden, ook nog eens een dikke schuld krijgen? Terwijl de vorige generaties die niet hebben gehad. Kunnen we dit maken richting jonge mensen die uiteindelijk ook onze pensioen en de zorgpremies moeten betalen. Is dit iets wat je wil als samenleving?"
Vandaag kunnen de tikkies nog de hele dag worden verstuurd en op 24 november opnieuw. Maar Cofino is nog lang niet klaar. "Wat we vandaag hebben gedaan is stap één. Maar zeker nog niet genoeg. De tikkies zijn irritant voor Rutte en het geeft nieuws maar we hebben die anderhalf à twee jaar tot de volgende verkiezingen wel echt nodig. Als de verkiezingen er straks zijn, is het geen vraag meer is of je voor of tegen het leenstelsel bent."