500 duizend scouts wereldwijd leggen contact via radio

VIANEN - Dit weekend staat voor de scouting-wereld in het teken van communiceren via amateurradio en internet: Jamboree On The Air (JOTA) en Jamboree On The Internet (JOTI). Scouts bouwen zelf een radiomast waarmee ze contact proberen te leggen met andere scouts over de hele wereld. Van China tot Zuid-Amerika, wereldwijd doen er 500 duizend scouts mee aan JOTA en JOTI. Scouting Batenstein in Vianen doet mee met JOTA. Het gaat van start op vrijdag 18 oktober en duurt tot en met zondag 20 oktober.
Bij Scouting Batenstein staat de zendmast al klaar. Scouting teamleider Richard Schneider heeft meegewerkt aan dit project. De zendmast is eigenhandig door de scouts in elkaar gezet. "De toren is van touw en hout gemaakt. Verder gebruiken we een radio met versterker om het contact over de wereld te leggen. Die radio zetten we erbovenop. We zijn natuurlijk geen technici, dus we hebben een radiotechnicus die ons hierbij helpt."
De landen waarmee je in contact komt, is afhankelijk van de frequentie waar je op zit. Dat maakt het wel spannend.
Scoutleider Richard Schneider
Om het contact over zoveel mogelijk grenzen te verleggen is het van belang dat de mast zo hoog mogelijk is. "Hoe hoger hoe beter", zegt Richard. "Vorig jaar was de mast vijftien meter hoog. Dit jaar tien meter door een tekort aan vrijwilligers. Die vijf meter verschil merk je wel in het bereik. Hoeveel dat scheelt dit jaar kan ik alleen niet zeggen."

LANDEN WERELDWIJD

"De scouts die we spreken kunnen overal ter wereld zitten. We hopen dit jaar scouts in Indonesië of China te spreken. Indonesië omdat het een hele verre afstand is. Verder nog dan China. Met China zouden we graag contact opnemen omdat we dat nog nooit hebben gehad." Het is voor de scouts dus afwachten met wie ze worden verbonden. "We voeren meerdere gesprekken op een dag maar je zit op één frequentie. De landen waarmee je in contact komt, is afhankelijk van de frequentie waar je op zit. Dat maakt het wel spannend."
Eenmaal in contact met iemand aan de andere kant van de wereld, wordt het gesprek aangeknoopt om meer over elkaar te weten te komen. "Waar we over praten verschilt erg per leeftijd. De oudere kinderen die Engels spreken praten vooral over hoe scouting bij hun eraan toegaat en wat de gebruiken zijn. Ooit sprak ik met een scout in India. Scouting is daar een verplicht onderdeel van hun middelbare school. Je kan het zien als gymles. De meesten stoppen na het 'vak' weer, maar de enthousiastelingen gaan ermee door. Ik vond dat erg opmerkelijk omdat het in Nederland echt een hobby is."
Ooit sprak ik met een scout in India. Scouting is daar een verplicht onderdeel van hun middelbare school. Je kan het zien als gymles.
Scoutleider Richard Schneider
De jonge kinderen die geen Engels spreken houden de gesprekken binnen de grenzen. "We leggen dan contact met een scouting in bijvoorbeeld Zeeland. Ze praten onderling dan over vrij simpele onderwerpen zoals wat ze die ochtend hebben ontbeten of welke sokken ze aanhebben." De scouts voeren meerdere gesprekken op een dag. "Zo'n gesprek hoeft niet zo lang te duren. Meestal is het tussen de vijf à vijftien minuten", aldus Richard.

GEZELLIGHEID

Hoewel het hele weekend in het teken staat van de zendmast, draait het bij de scouts vooral om de bijkomende gezelligheid die erbij komt kijken. "We zitten dit weekend met ongeveer dertig jeugdleden en in totaal zijn we met ongeveer tachtig man. Lekker druk dus. De zendmast is een leuk project om aan te werken maar gedurende het weekend doen we nog veel meer andere activiteiten die zorgen voor een optimale leuke sfeer!"
Scouting Batenstein doet al sinds 1977 mee aan JOTA. Echter bestaat het evenement al langer. In 1957 werd het voor het eerst gehouden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van scouting. Een Britse radioamateur was de bedenker hiervan. Tegenwoordig is JOTA een van de grootste scoutingevenementen.