Zus vermoorde Nadia van de Ven: onderzoek arbeidsongeschiktheid bij nabestaanden

Lucinda van de Ven.
Lucinda van de Ven. © Familiearchief
UTRECHT - "Er moet onderzoek komen naar de vraag hoeveel nabestaanden van geweldslachtoffers arbeidsongeschikt raken." Die oproep doet Lucinda van de Ven, de zus van de vermoorde Utrechtse studente Nadia van de Ven. Over de moord op de Utrechtse is de documentaire OverLeven gemaakt, die vandaag bij RTV Utrecht wordt uitgezonden.
Nadia van de Ven werd in 2002 vermoord in haar studentenwoning aan de Utrechtse Weerdsingel. De moeder van Nadia en haar zus Lucinda konden na de moord niet meer werken omdat ze last hadden van een posttraumatische-stressstoornis. Lucinda kreeg ook een burn-out. De twee zagen zich genoodzaakt om een langdurige rechtszaak te beginnen in de hoop schadevergoeding te krijgen van dader Pascal F.
In de documentaire OverLeven blijkt dat zo'n procedure van nabestaanden om een schadevergoeding te krijgen voor hun arbeidsongeschiktheid hoge advocatenkosten met zich meebrengt. Tijdens een congres dat georganiseerd was rond de première van de documentaire lieten organisaties als Slachtofferhulp en Verbond van Verzekeraars weten dat zij overwegen om de kosten van een onderzoek naar het aantal arbeidsongeschikte nabestaanden voor hun rekening te nemen.
Zondag zendt RTV Utrecht de documentaire uit om 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur. Online kunt u de documentaire nu al bekijken.