Het Gouden Kalf: the making of...

© Nederlands Film Festival
UTRECHT - De Nederlandse filmwereld viert vanavond het jaarlijkse Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg van Utrecht. De genomineerde acteurs en filmmakers staan met het zweet in de handen en hopen vurig op die glinsterende, gouden trofee.
Voor het maken van dat felbegeerde beeldje moeten we naar Friesland. Bronsgieterij Flassh maakt de Gouden Kalveren al veertig jaar lang. Dit doen ze ieder jaar met een heel team. Het beeld is 33 cm hoog en in brons gegoten.

IN DE MAAK

Flassh maakt van ieder kalf een wasmodel in een siliconen vorm. Dat wasmodel wordt daarna uit de siliconen vorm gehaald. Vervolgens gaat er een vuurvaste laag omheen van gips en gravel en dan gaat het beeld in de oven. De was smelt eruit en in de holle ruimtes gieten ze dan het brons. Daarna slaan ze de gips en gravel daarvan af. Dan is de Kalf bijna klaar. Hij wordt schoongemaakt met waterstralen en als laatst wordt het beeld gepolijst. Dan is hij helemaal klaar voor het Gala.

TERUG IN DE TIJD

Het Gouden Kalf-beeld is in 1980 ontworpen door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo Mackaay. Het Gouden Kalf is een bijbels icoon en staat voor aanbidding. De eerste Gouden Kalveren werden uitgereikt in 1981, tijdens de eerste editie van het Nederlands Film Festival. Sindsdien worden ze elk jaar uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices, tijdens het Gouden Kalveren Gala.
Vanavond is RTV Utrecht live bij het Nederlands Filmfestival: rond half zeven zenden we live uit op Facebook en Youtube, vanaf de rode loper.
Zo wordt het Gouden Kalf gemaakt