Veel organisaties sinterklaasintocht worstelen met uiterlijk piet

In de stad Utrecht zijn al een aantal jaren zogenoemde roetveegpieten te zien.
In de stad Utrecht zijn al een aantal jaren zogenoemde roetveegpieten te zien. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De vraag wat te doen met het uiterlijk van (zwarte) piet houdt organisatiecomités van sinterklaasintochten momenteel druk bezig. Veel gemeentes moeten nog vergaderen over het heikele punt, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Afgelopen weekend maakte Amersfoort bekend dat de pieten hun donkerbruine kleur houden. Die beslissing stuitte her en der op onbegrip. Vooral de lokale GroenLinks-fractie maakt zich er boos over. Zelfs wethouder Buijtelaar is kritisch.
Als het aan hem ligt, buigt Amersfoort mee met de landelijke intocht. Daar zijn in 2014 roetveegpieten geïntroduceerd en vanaf dit jaar zijn de volledig zwart geschminkte pieten zelfs helemaal verleden tijd.

STAD UTRECHT

Tot nu toe ging in onze provincie alleen de stad Utrecht daarin mee. Net als vorig jaar zijn ook deze keer bij de intocht geen volledig donkere pieten zichtbaar. "We zitten hier in een multiculturele stad waar iedereen z'n weg moet vinden", zegt Bert Buizert van de organisatie. "Tuurlijk klinkt er weleens wat wanklank, maar vorig jaar is het soepel verlopen."

VEENENDAAL

Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat Veenendaal dit jaar voor het eerst pieten introduceert die niet donker geschminkt zijn. Het is nog niet duidelijk of alle hulpjes van Sinterklaas een aangepaste kleur krijgen, of dat een deel wel volledig zwart of donkerbruin gekleurd zal zijn.
Of we nou willen of niet, we moeten een keer meebewegen
Sinterklaasintocht Houten
Veel andere plaatsen hebben nog geen beslissing genomen. In Houten bijvoorbeeld, waar tot vorig jaar nog de traditionele zwarte piet werd ingezet. "Landelijk zijn er alleen nog roetveegpieten", legt een woordvoerder van de organisatie uit. "Dus of we nou willen of niet, we moeten een keer meebewegen." Binnenkort neemt Houten een definitieve beslissing.

TWIJFEL

Ook in plaatsen als Bunnik, Harmelen, Woerden en Abcoude hebben de organisaties nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de pieten. Op sommige plekken is dat simpelweg omdat de eerste vergadering voor de sinterklaasintocht nog gehouden moet worden. In andere plaatsen wordt serieus gewikt en gewogen over de beslissing.
Als de gemeente verplicht roetveegpieten te maken, moet een andere club de intocht gaan doen...
Intocht Vianen

VIANEN

Dan zijn er tot slot nog de intochten die besluiten zwart of donkerbruin te blijven, net zoals Amersfoort doet. In Vianen bijvoorbeeld. Daar moet Ruud Hagg, die overigens zelf in de rol van Sinterklaas kruipt, er niet aan denken om roetveegpieten te introduceren. "Dan moet ik ze ergens anders vandaan halen. Kinderen herkennen de pieten anders. Als de gemeente ons verplicht er roetveegpieten van te maken, moet een andere club de intocht maar gaan doen..."
Ook IJsselstein wil de pieten zo donker mogelijk maken, om te voorkomen dat kinderen gezichten herkennen. "We hebben in de loop der jaren de tint wat aangepast", zegt Paul Westerhout van de organisatie. "Maar het is nog wel steeds donkerbruin. Als de gemeente ons opdraagt de pieten nog lichter te maken, hebben we wel een probleem."
In plaatsen als Maarssen, Woudenberg, Wilnis en Montfoort wordt ook vastgehouden aan de donkere piet. Shirley van den Hoven organiseert de intocht in Montfoort, en is trots op de vasthoudendheid van haar woonplaats. "Er komen mensen uit andere plaatsen speciaal naar onze intocht omdat wij bij zwart blijven."
De meeste sinterklaasintochten staan halverwege november op het programma.