Moordenaar Nadia van de Ven eist snel einde aan tbs

© Familie Van de Ven
UTRECHT - Hoelang moet de moordenaar van Nadia van de Ven nog doorbrengen in tbs? Dat is de vraag vandaag in het hoger beroep dat dader Pascal F. tegen justitie heeft ingesteld. Bijna op de dag af zeventien jaar geleden, op 1 oktober 2002, brengt Pascal F. met een UZI-pistool de Utrechtse studente om het leven in haar studentenhuis aan de Weerdsingel. Hij krijgt twintig jaar cel met tbs opgelegd en na een celstraf van negen jaar, gaat hij naar tbs-instelling 'De Rooyse Wissel'. Ook daar blijft hij ontkennen iets met de moord te maken te hebben, tot een paar jaar geleden.
De behandeling van Pascal F., die een zware psychische stoornis heeft, komt na zijn bekentenis in een stroomversnelling. Hij krijgt proefverlof, mag buiten de kliniek werken en verhuist naar een woning buiten de muren van 'De Rooyse Wissel'. Maar de rechter oordeelt dat hij nog niet klaar is met zijn behandeling en verlengt dit jaar de tbs met de gebruikelijke periode van twee jaar.

VRACHTWAGENCHAUFFEUR

Pascal F. gaat meteen in hoger beroep. Hij maakt tijdens de zitting van vandaag duidelijk dat hij vrachtwagenchauffeur wil worden en bezig is met leren voor zijn theorie-examen. Zijn werk als postbode is na strubbelingen op het werk gestopt. Hij werkt nu in een werkhuis van de tbs-kliniek. "Het gaat goed met mijn behandeling", vertelt hij de rechters. Hij wil niet langer wachten op een leven zonder toezicht.
Advocaat Abdel Ytsma wijst de rechters op de vorderingen die Pascal F. de afgelopen jaren heeft gemaakt en hoe hij zich aan alle voorwaarden van de tbs-instelling heeft gehouden. "Een jaar verlenging is redelijk en verantwoord", zegt advocaat Ytsma. Maar de rechter werpt tegen dat de tbs-kliniek zelf in een rapport stelt dat het geen goed idee lijkt als de tbs van hun client na een jaar ineens voorwaardelijk beëindigd wordt.

ROL

Advocaat-generaal De Jonge wil in zijn verhoor terug naar de dag van de moord, om duidelijk te krijgen hoe Pascal F. zijn rol daarin ziet. Maar veel antwoorden komen er niet. "Waar heeft u het moordwapen na de moord gelaten?", vraagt de advocaat-generaal meerdere keren. Tijdens de strafzaak gaf Pascal F. daarover nooit duidelijkheid. En ook vandaag komt het antwoord niet.
"Het is me niet bekend", zegt Pascal F. na lang nadenken. "Hoe ziet u uw rol tijdens de moord?", vraagt de advocaat-generaal daarop. Het blijft nog langer stil in de rechtszaal. Dan zegt Pascal F. dat het een verschrikkelijke situatie was. "Ik had veel stress, ook op mijn werk en werd bedreigd en gechanteerd". "Door Nadia?", zegt de advocaat-generaal met ongeloof in zijn stem. "Ja, ze dreigde het huis in brand te steken als ik haar niet zou toestaan om katten te houden in het huis", zegt Pascal F. Het is een bewering die in de strafzaak tegen Pascal F. niet aan de orde kwam.
Familie Nadia: "F. blijft proberen Nadia de schuld te geven
Familie Nadia: "F. blijft proberen Nadia de schuld te geven © Familiefoto / RTV Utrecht
"Dat Nadia hem bedreigd zou hebben is totale onzin", zegt de zus van Nadia, Lucinda van de Ven, die vandaag niet bij de zitting aanwezig is. "De recherche heeft alle mails van Nadia uitgeplozen en in geen enkel bericht komt dreigende taal voor. Zo zat ze niet in elkaar en daarbij was ze juist blij dat ze een woning had. Als ze die in brand zou steken, zou ze immers zelf ook op straat staan." Lucinda vindt dat de beweringen van Pascal F. aantonen dat hij nog altijd geen enkel inzicht heeft in zijn eigen rol tijdens de moord. "Hij probeert Nadia de schuld te geven en ontduikt zijn eigen verantwoordelijkheid."
Dat Pascal F. met goedvinden van de tbs-behandelaars vrachtwagenchauffeur wil worden, vindt de zus van Nadia een schrikbeeld: "Ze geven hem een moordwapen in handen met die vrachtwagen, terwijl hij over het andere moordwapen nog altijd geen duidelijkheid geeft." Het gerechtshof in Arnhem doet op 10 oktober uitspraak in deze zaak.

DOCUMENTAIRE

RTV Utrecht heeft een documentaire gemaakt over de situatie van de nabestaanden van Nadia van de Ven, die al jaren vechten voor erkenning en een betere positie van nabestaanden na een moord. Op vrijdag 11 oktober is in het Louis Hartlooper Complex een besloten congres waar deskundigen uit de wereld van politie, justitie en slachtofferhulp de documentaire bekijken en in een paneldiscussie over de positie van nabestaanden wordt nagepraat.
De documentaire 'OverLeven' is op zondag 13 oktober bij RTV Utrecht te zien.