Zware strafeis voor schuldbewuste woningovervaller uit Driebergen

© Symic, Flickr
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/DOORN - Drugsverslaafde Hendrik H. heeft vreselijke spijt en is vandaag in de rechtbank diep door het stof gegaan. De 57-jarige man uit Driebergen liep op 5 juni met een mes een huis in de buurt binnen en beroofde het oudere stel dat daar woont. Twee dagen eerder had hij in Doorn een 100-jarige vrouw geld afgetroggeld met een gelogen verhaal over een gewonde vriendin.
Voor de rechters bekende de man alle beschuldigingen. Hij schaamt zich vreselijk en zei ook niet te weten ook niet hoe hij tot zijn laffe daad was gekomen. Hij vindt dat hij straf verdient en heeft het beroofde stel een brief geschreven om zijn spijt betuigen. H. wil het gestolen geld ook absoluut terugbetalen. De opgelichte vrouw heeft haar geld al teruggekregen.
De officier van justitie complimenteerde H. voor zijn eerlijkheid, maar benadrukte ook de ernst van zijn daden. Oudere mensen zullen dat de rest van hun leven bij zich blijven dragen, zei ze. De aanklager eist een gevangenisstraf van drie en een half jaar tegen de man. Een jaar daarvan is voorwaardelijk, met een uitzonderlijk lange proeftijd van acht jaar. Ze hoopt dat dit de kans op herhaling flink beperkt.

35 JAAR VERSLAAFD

De verdachte kampt al sinds zijn tienerjaren met ernstige drugsverslaving. Hij gebruikte 35-jaar lang dagelijks heroïne en cocaïne, maar was al tien jaar clean. Het ging goed met hem: hij had vrienden, een eigen huis en deed veel vrijwilligerswerk. Afgelopen voorjaar kreeg hij een terugval, naar eigen zeggen door jonge druggebruikers en dealers in zijn omgeving.
Door Utrechtse dealers ging ik weer gebruiken. Het waren scooterjongens, gajes!
Verslaafde verdachte van beroving Driebergen
Het begon met gebruik in het weekend, maar al snel gleed hij af en nam hij elke dag drugs. Hij was dagenlang in een drugsroes en verwaarsloosde zichzelf, in zijn woning werd het een bende. Hij raakte in de schulden en de dealers lieten hem op weinig zachtzinnige wijze weten dat ze geld wilden zien.
100-JARIGE OPGELICHT
H. vertelt aan de rechters hoe hij koortsachtig op zoek ging naar geld. Op 3 juni belt hij aan bij de buurvrouw van een goede vriendin in Doorn om geld te lenen. Omdat hij bang is dat de 100-jarige vrouw hem niets zal geven, zegt hij dat de vriendin met een gebroken been in het ziekenhuis ligt en hij geld nodig heeft om haar auto weg te laten takelen. De oude dame schiet hem 85 euro voor.
Als het bedrog de volgende dag uitkomt, doet de vriendin van H. aangifte bij de wijkagent. Die is bereid om er geen werk van te maken als H. de buurvrouw het geld teruggeeft dat hij haar met zijn babbeltruc afhandig heeft gemaakt. Daar komt het niet van, want de verslaafde man gaat een dag later nog zwaarder in de fout om aan geld te komen. Het zat toen al drie dagen onder de drugs, zegt zijn advocaat.

MET MES OP ZOEK NAAR GELD

Op woensdag 5 juni neemt hij een mes mee van huis en fietst door Driebergen, wanhopig broedend op een manier om aan geld te komen. Als hij de deur van een huis in de buurt open ziet staan, loopt hij het tuinpad op. De bewoonster oefent daar met het lopen met krukken, omdat ze net is geopereerd. Als ze H. met het mes ziet rent ze geschrokken naar binnen en roept haar man. H. gaat achter haar aan roept om geld.
Met 35 euro uit de portemonnee van de bewoners neemt hij geen genoegen. Hij wil meer geld zien en de krijgt van de bewoner een envelop in zijn handen gedrukt. Daar blijkt 1.600 euro in te zetten. Het gaat op aan het aflossen van schulden bij de dealers en aan nieuwe drugs. Omdat hij in de buurt bekend is, wordt hij vrij snel opgepakt. De lege envelop ligt nog in zijn kelderbox.
DRANK- EN DRUGSVERBOD
De rechtbank wil van H. weten of hij nu voorgoed van de drugs af zal blijven, maar hij erkent dat hij die garantie niet kan geven. Voor de officier van justitie is dat reden om aan de strafeis een voorwaardelijke celstraf van een jaar te koppelen, met een uitzonderlijk lange proeftijd van acht jaar. Ze wil dat de kans dat hij over een paar jaar weer een huis binnendringt om mensen te beroven tot een minimum beperken.
Het OM wil ook dat H. wordt behandeld en afkickt en onder toezicht komt van de reclassering. Gebruik van alcohol en drugs moet hem verboden worden. En hij moet begeleid wonen. De man en vrouw uit Driebergen eisen het geroofde geld terug en daarnaast 1.200 en 1.500 euro smartengeld. De officier wil dat de rechter dit toewijst. H. wil aan alles meewerken, vindt het een goed begin om zijn leven weer op de rails te krijgen.

STRAFEIS TE ZWAAR

Maar zijn advocaat vindt de geëiste celstraf veel te hoog. Zijn cliënt gebruikte geen geweld en niemand raakte gewond, betoogde hij. Bovendien heeft hij persoonlijk spijt betuigd aan de slachtoffers, die daarop positief reageerden. H. is 10 jaar lang uit de problemen gebleven en voorheen alleen veroordeeld voor kleinere zaken als winkeldiefstal. Zijn advocaat pleit voor maximaal twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De rechtbank doet over twee weken, op 4 oktober, uitspraak. De verdachte, die al drie maanden vastzit, heeft aangegeven dat hij daar dan bij wil zijn.