Van drugshandel tot granaat voor de deur: Utrechtse panden steeds vaker op slot

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In Utrecht is het aantal winkels en woningen dat wordt gesloten door de burgemeester explosief gestegen. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door RTV Utrecht. In 2016 moesten tien panden gedwongen dicht. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren het al meer dan veertig en dat aantal loopt nog op. "Dat is fors", erkent burgemeester Jan van Zanen.
Opslagboxen waar drugs en explosieven lagen, een slagerij met een explosief voor de deur, een viszaak en juwelierszaak die werd beschoten. Allemaal moesten ze de afgelopen tijd dicht van burgemeester Jan van Zanen. En steeds zei de burgemeester dat de openbare orde in het geding was. Want dat is waarom hij die panden sluit: criminelen duidelijk maken dat ze er niets meer te zoeken hebben zodat de rust in de buurt terugkeert.
Hoogleraar Jon Schilder is kritisch. Hij vindt dat burgemeesters steeds meer misdaadbestrijders worden, terwijl dat niet hun taak is. Lees hier meer.

OPTELSOM

Volgens Van Zanen worden altijd alle belangen zorgvuldig afgewogen voordat wordt overgegaan tot sluiting en is het meestal een optelsom. "Bijvoorbeeld dat er mensen boven wonen, omdat het twee keer eerder is gebeurd, of omdat degene tegen wie het gericht is niet zo'n best verleden heeft."
Dat steeds meer panden gesloten worden, komt volgens de gemeente doordat er steeds meer wordt samengewerkt tussen partijen zoals de politie, belastingdienst en douane. "Ook krijgen we steeds meer meldingen", zegt Van Zanen. Bijvoorbeeld van mensen die het opvalt dat bij een winkel veel dure auto's of spullen staan, terwijl er nooit een klant is. "Daarnaast komt deze vorm van criminaliteit veel meer voor dan tien, vijftien jaar geleden."
De burgemeester in Utrecht sluit steeds vaker panden vanwege drugs of geweld

CIJFERS

Uit de cijfers blijkt dat veruit de meeste sluitingen zijn vanwege drugs. Maar de afgelopen tijd moet ook steeds vaker een huis of winkel dicht vanwege een beschieting of granaat. Een overzicht:
- In 2016 werden 10 panden gesloten vanwege prostitutie (4), drugs (4), criminele activiteiten (1) en illegaal gokken (1).
- In 2017 ging het om 30 sluitingen: prostitutie (4), drugs (21), criminele activiteiten (5).
- In 2018 sloot de burgemeester 41 panden: prostitutie (4), drugs (33), criminele activiteiten (3) en geweld (1).
- In de eerste zeven maanden van 2019 moesten 44 panden dicht: prostitutie (1), drugs (27), criminele activiteiten (6), illegaal gokken (1), gevaar gezondheid (1) en geweld (8). Inmiddels is dit aantal alweer gestegen. Zo werd deze week een juwelier aan de Amsterdamsestraatweg nog gesloten nadat het pand beschoten werd.

VAN 5 WEKEN TOT 6 MAANDEN

De sluitingen die de burgemeester oplegt, zijn tijdelijk. Hoe lang een zaak dicht moet, hangt af van de situatie. Als een pand bijvoorbeeld is beschoten, kan voor de veiligheid een pand dichtgegooid worden gedurende het onderzoek. Meestal is dat een periode van twee tot vijf weken.
Maar als er bijvoorbeeld drugs werd gedeald, kan de burgemeester een pand een half jaar tot een jaar sluiten. Het idee is dat de rust dan terug kan keren in de wijk en dat aan voormalige bezoekers wordt duidelijk gemaakt dat ze niet meer bij dit pand moeten zijn voor drugs.