Historische bouwplaats op het Domplein: "Machines kunnen het oude ambacht niet vervangen"

UTRECHT - Beeldhouwers, metselaars en glazeniers hebben bezit genomen van het Domplein. Daar staat de komende weken een historische bouwplaats waar vele ambachtslieden werken, in de hoop dat jongeren de handschoen oppakken.
De historische bouwplaats is van 9 tot en met 21 september en wordt georganiseerd door stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk. "Het oude ambacht moet blijven bestaan", vindt Carien van Gijn, lid van de stichting en klokkenluider van de Dom. "Er zijn veel prachtige monumenten die aandacht verdienen in de toekomst."
Beeldhouwer Gerrit Peele
Beeldhouwer Gerrit Peele © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

WORKSHOPS

De ambachtslieden geven workshops voor het publiek. Beeldhouwer Gerrit Peele geeft één van de workshops en is al vrolijk bezig met het bewerken van een aantal stenen. De tafels met natuurstenen staan al klaar om gebeiteld te worden.
Scholieren uit een tweedeklas van middelbare school X11 bespringen de bankjes naast de tafel en gaan snel aan de slag. Van nauwkeurige vormen maken tot de steen vermorzelen, elke leerling pakt het aan op zijn eigen manier. "Ik vind het heel leuk om te doen als hobby, maar als werk zou ik het niet doen", zegt tweedeklasser Guus.
Beeldhouwer Gerrit Peele
Beeldhouwer Gerrit Peele © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Ik zou steenhouwen leuk vinden om te doen, ter ontspanning, want ik zit altijd achter de laptop
Student Liv
Liv (19) is een Utrechtse studente en probeert een workshop waarmee ze natuurstenen bewerkt. "Ik zou steenhouwen leuk vinden om te doen, ter ontspanning, want ik zit altijd achter de laptop. Als ik aan monumenten mee zou mogen werken zou ik dat zeker doen, maar als hobby vind ik het wat doelloos. Daarnaast kan ik de spullen nergens kwijt in mijn studentenkamer van 8 vierkante meter."
Liv vertelt dat ambachtelijk werk nooit is gestimuleerd op haar school en dus is het nooit in haar opgekomen om voor dit soort werk te kiezen. "Maar ik vind het wel heel leuk, dus als ik er eerder mee in aanraking was gekomen had ik er misschien wel voor gekozen."
Er zijn niet te weinig jongeren die het vak zouden willen doen, maar te weinig kansen om het vak te mogen doen
Beeldhouwer Gerrit
Beeldhouwer Gerrit vindt dat er op scholen te weinig aandacht wordt besteed aan zijn werk. Hij ziet het vrij somber in, tenzij er meer praktijkopleidingen komen. "Er is nog altijd een grote groep die het liefst met zijn handen wil werken en die doodongelukkig wordt van computers. Daarom is het belangrijk dat het oude ambacht wordt gepromoot voor kinderen die hun beroepsopleiding nog moeten kiezen."
Beeldhouwer Gerrit Peele
Beeldhouwer Gerrit Peele © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

HERBOUW SCHIP

De historische bouwplaats is niet voor niets op het Domplein ingericht. Van 1254 tot 1517 werd aan de Dom gebouwd. In die tijd stond nog een onderdeel van de kerk, het zogenoemde schip, tussen de toren en de rest van de kerk. Het schip werd in 1674 verwoest door een tornado. Sindsdien is er een groot gat op het Domplein.
De stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk wil het schip stukje voor stukje herbouwen. De stichting ziet het liefst dat dit project een grote leerschool wordt, waarbij geïnteresseerden kunnen meewerken aan de bouw. Zo wordt de hele kerk op ouderwetse wijze herbouwd en kan het budget laag blijven.
In Nederland staat een groot scala aan monumenten waar ook in de toekomst aan moet worden gewerkt. Volgens Van Gijn van de stichting, kan dit alleen lukken door mensen die met hun handen kunnen werken. "Met machines wordt het nooit zo mooi en stevig gebouwd. De stenen van ambachtslieden zijn heel stevig en goed gebouwd waardoor je zeker weet dat een gebouw heel lang goed blijft. Het oude ambacht is erg duurzaam en de middeleeuwse stijl is prachtig om te zien."