Met nijntje-kookboek krijgt culinair journalist Samuel Levie kinderen aan de groenten

© Jeroen van der Spek
UTRECHT - De dochter van culinair journalist Samuel Levie vond het maar niets dat ze haar broccoli moest opeten. "Tot ik op een gegeven moment de roosjes als een bos neerzette en vertelde dat het boompjes waren. Toen was het ineens heel lekker." De Parool-columnist maakte het kookboek 'Eten met nijntje', met allemaal van zulke tips om kinderen gezond én lekker te laten eten.
Vanaf vandaag ligt het nijntje-kookboek in de winkels. De uitgeverij van Dick Bruna, Mercis, benaderde Levie voor het schrijven van het boek. "In mijn columns schrijf ik vaak over koken met mijn oudste dochter. Wat ze allemaal wel én niet lekker vindt en de culinaire ontdekkingen die zij doet."

GEVECHT

Met twee jonge dochters ondervindt de schrijver "iedere dag wat voor gevecht het kan zijn" om kinderen gezond en lekker te laten eten. "Kinderen gaan allemaal door een fase Ze moeten leren eten en smaken leren ontdekken. In dit boek staan veertig recepten, maar ook vijf verhaaltjes over nijntje die eten ontdekt."
Het eten moet toegankelijk zijn, aldus Levie. "Het mag smaak hebben, maar die moet niet té uitgesproken zijn. Pittig eten of bittere smaken zijn lastig."

TRUCJES

Maar behalve de smaak alleen, is het ook belangrijk om het kind bij het maakproces te betrekken, vertelt hij. "Als je kind zelf mee heeft geholpen met het vormgeven van de viskoekjes, vindt hij het waarschijnlijk ook lekkerder. Zeker als je kind een moeilijke eter blijkt, zal je toch wat trucjes moeten uithalen."
Hoewel Levie zelf een worstenmaker is, staat er slechts één worstengerecht in het kookboek. Het grootste merendeel van de recepten draait om groenten. "Slechts 1 tot 2 procent van de kinderen eet genoeg groenten. Daar hebben we echt een probleem mee. Groenten lekker maken was dus mijn missie met dit boek."
Het nijntje-kookboek ligt vanaf vandaag in de winkels.
Het nijntje-kookboek ligt vanaf vandaag in de winkels. © Mercis