Veel Nederlanders slapen slecht: 'Neem de tijd om je motortje uit te zetten'

© Unsplash
PROVINCIE UTRECHT - Bijna een kwart van de Nederlanders had vorig jaar slaapproblemen. Dat is drie procent meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag gepubliceerd zijn.
Het verrast somnoloog, oftewel slaapdeskundige, Paul Hoogeboom enigszins. Hij is werkzaam bij centrum St. Antonius Slaapgeneeskunde in Woerden. "Maar het belangrijkste is de vraag of mensen daar last van hebben in het dagelijks leven", zegt Hoogeboom. "Je kunt slecht slapen, maar hoe functioneer je eronder? Daar gaat het uiteindelijk om."
We hebben in vijftig jaar tijd, twee uur aan slaap per nacht ingeleverd.
Paul Hoogeboom

HERKENNING

Er is een factor waar bij de stijging van de cijfers rekening mee gehouden moet worden. Hoogeboom: "Slaapproblemen worden namelijk steeds meer erkend. Er gaat meer aandacht naar slaapproblemen. Je leest er meer over in de media. Mensen gaan zichzelf daar in herkennen en stappen dan naar de huisarts."
Zodoende hoeft het niet meteen te betekenen dat er echt daadwerkelijk meer mensen met slaapproblemen zijn. De stijging kan ook voortkomen uit het feit dat mensen het nu eerder melden. Maar volgens Hoogeboom is het niet gek dat de cijfers zouden stijgen. "Het is een combinatie van factoren", legt hij uit. "In de afgelopen vijftig jaar hebben we twee uur van onze slaap per nacht ingeleverd. Vroeger hadden we fysiek zwaar werk. We hadden geen tv, weinig reistijd, een beperkt sociaal leven en we gingen vroeger naar bed. Dat is nu wel anders."

TIPS

Om beter in slaap te komen, is er volgens Hoogeboom een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. "Drink geen alcohol en cafeïne in de avond. Het is ook onverstandig om laat op de avond nog intensieve activiteiten te ondernemen, zoals sport. Als laatste: neem de tijd om je motortje uit te zetten. Op je telefoon kijken is ook een hele beruchte tegenwoordig, net als het checken van je mail. Dat moet je ook niet doen in de avonduren."
Mocht het met deze tips nog niet beter gaan, dan kan de slechte slaper zich het beste bij de huisarts melden, zegt Hoogeboom. "Dan kan onderzocht worden wat de oorzaak is van het slechte slapen. Misschien is het een chronische pijn die meteen verholpen kan worden. Als het dan nog niet lukt, kun je altijd doorverwezen worden naar een specialist."