Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Bijenvolk gemeentehuis Soest levert bijna 10 kilo honing: 'Honing iets minder scherp dit jaar'

SOEST - Het bijenvolk bij het gemeentehuis in Soest heeft dit jaar 9,5 kilo honing geproduceerd. Dat laat imker Tijn Smits weten nadat hij de laatste honing uit de honingraatjes heeft geslingerd.

Bij het gemeentehuis staat de afgelopen jaren in de zomer standaard een bijenvolk van Smits op het balkon. De traditie begon in 2012 toen de imker tijdens het Jaar van de Bij werd gevraagd of hij tijdelijk zijn bijen bij de gemeente wilde plaatsen.

Dat beviel zo goed dat Smits de jaren daarna terug mocht komen. Ook de bijen bevalt de locatie prima. In de omgeving van het gemeentehuis staan veel lindebomen waar de bijen honingdauw kunnen verzamelen.

Bang om gestoken te worden door de dertig- tot veertigduizend bijen, hoeven de bezoekers van het gemeentehuis niet te zijn. "Als de bijen uit de kast komen, vliegen ze al snel op twaalf meter hoogte," zegt Smits. "Daar zijn ze niemand meer tot last."

De honing smaakt overigens prima dit jaar, laat Smits weten. "Hij is minder pittig dan voorgaande jaren. Soms zit er heel veel muntsmaak in, dat is dit jaar niet zo. Het is nu een heel zoete honing, hij smaakt een beetje naar suiker."

Inmiddels is het bijenvolk weer thuis bij Smits. Naar verwachting zoemen de bijen eind mei volgend jaar weer bij het gemeentehuis rond.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad