Nepbommen bij Rabobank waren wanhoopsdaad van man met schulden

© Koen Laureij
UTRECHT/ZEIST - De twee nepbommen die eerder dit jaar werden achtergelaten bij een bank in Utrecht waren een wanhoopsdaad. Dat bleek vandaag in de rechtbank. De verdachte had grote schulden en moest bij de bank op gesprek komen. "Ik heb het gedaan om daar onderuit te komen, mijn kop in het zand te steken", vertelde de verdachte uit Zeist.
Het is dinsdagmiddag 5 februari als er groot alarm geslagen wordt bij de Rabobank in Kanaleneiland. Naast het gebouw ligt een verdacht pakketje. Erop zit een digitale klok, vastgemaakt met ducttape. Eraan zitten rode en zwarte draden. De bank wordt ontruimd, de omgeving wordt afgezet en het tramverkeer wordt stilgelegd. Na onderzoek met een robot blijkt dat het om een nep-explosief gaat.

KNIPPEREND ROOD LAMPJE

Op maandag 18 februari wordt opnieuw een verdacht pakketje gevonden. Nu is het een koffer met daarin twee pakketten die met stroomdraden aan elkaar verbonden zijn en een knipperend rood lampje. Ook nu wordt de hele omgeving afgezet. 44 woningen worden ontruimd en 200 mensen geëvacueerd. Maar ook deze keer blijkt de bom nep.
Twee dagen later wordt een 31-jarige man uit Zeist aangehouden. Het is opgevallen dat hij precies een afspraak had op het moment van beide bommeldingen. Ook is hij herkend op bewakingsbeelden. De man bekent vrijwel meteen.
Was dit het nou waard, vroeg de rechter. Nee, achteraf gezien niet, zegt de verdachte.
Fragment uit de rechtszaal
Deskundigen oordelen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Door het overlijden van zijn vader is de man uit balans geraakt. "Dat kwam omdat ik mijn vader gevonden heb. Dat heeft een schok veroorzaakt." De man glijdt af, krijgt paniekaanvallen en kan niet meer werken. Omdat hij het zijn vrouw en familie niet durft te vertellen, doet hij net alsof hij elke dag naar zijn werk gaat.
De schulden lopen ondertussen op, uiteindelijk naar zo'n 31.000 euro. Als hij begin dit jaar op gesprek moet komen, weet hij niet meer wat hij moet doen. En dus fabriceert hij de nepbom. Bij de Action koopt hij de spulletjes en knutselt het nepexplosief in elkaar. Bij de bank legt hij het pakketje neer en belt met een telefoon die niet getraceerd kan worden naar 112.
"Was dit het nou waard?", vraagt de rechter vandaag. "Nee, achteraf gezien niet", zegt de verdachte. Hij vertelt de rechter dat hij de eerste keer erg schrok van de gevolgen van zijn telefoontje. Maar waarom dan een tweede nepbom plaatsen? "Omdat ik er de eerste keer mee wegkwam."

KAT IN HET NAUW

"Een kat in het nauw, maakt rare sprong", vatte het Openbaar Ministerie het vandaag samen. Het OM vindt dat de man een werkstraf van 100 uur moet krijgen en als stok achter de deur een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen.
Volgens het OM is het positief dat de verdachte direct open kaart speelde na zijn aanhouding, maar heeft hij aan de andere kant wel bewust gehandeld door met een weggooitoestel 112 te bellen en tot twee keer toe een nepbom te plaatsen.
De man zit niet meer vast en werkt aan het afbetalen van zijn schulden. Hij heeft een nieuwe baan als bezorger en de afbetaling van het nog openstaande bedrag wordt geregeld via zijn familie. Het zou nu nog gaan om een bedrag van 18.000 euro. Zijn vrouw heeft de financiën overgenomen. Zij steunt de man nog altijd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.