OM zoekt moordplannen in gevangenis-mobieltje Nabil B.

Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki zijn nog voortvluchtig.
Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki zijn nog voortvluchtig. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het liquidatieproces tegen de organisatie van topcrimineel Ridouan Taghi ging op de derde dag vooral over het telefoontje dat kroongetuige Nabil B. stiekem in zijn cel had. De laatste dag van de pro-formazitting was daarmee aanzienlijk minder spectaculair dan gisteren, toen B. met zijn onthulling over het mobieltje kwam.
De kroongetuige vertelde gisteren dat hij vanuit de gevangenis via een binnengesmokkelde telefoon contact had gehad met de internationaal gezochte Taghi en diens eveneens voortvluchtige rechterhand Saïd Razzouki. Het Openbaar Ministerie wist tot dan toe niets van die telefoon en ging daar vanmorgen aan het begin van de zitting nader op in.
Het toestel is gisteravond aan de politie overgedragen. Die zal het onderzoeken op sporen en uitzoeken of er nog berichten te vinden zijn op het toestel zelf of op de server van de provider.

MOORDPLANNEN

De kroongetuige zou het toestel hebben gekregen van medeverdachte Mohamed R. Die had dat volgens het OM blijkbaar aan zijn advocaat verteld. Mohamed R. zei gisteren dat Nabil B. het plan had om hem en zijn eigen vader om te laten brengen.
Mogelijk is voor de vermeende moordplannen in de telefoonberichten bewijs te vinden. Het OM zal over de beschuldigingen ook een getuige laten ondervragen.

CRIMINELE ORGANISATIE

De laatste dag van de driedaagse pro-formazitting gebruikten advocaten ook om te vragen of hun cliënten de rechtszaak in vrijheid mogen afwachten. Acht raadslieden pleitten dat er te weinig bewijs is dat de verdachten deel uitmaken van een criminele organisatie en betrokken waren bij liquidaties of de voorbereiding van moorden.
Advocaat Ruud van Boom vreest dat de inhoudelijke behandeling van het steeds verder uitdijende liquidatieproces 'Marengo' pas in 2021 zal plaatsvinden. Zo lang zou zijn cliënt, die volgens hem hooguit een bijrol speelde, niet vast moeten zitten.

TE VEEL BEWIJS

Het OM verzette zich fel tegen vrijlating van verdachten. De kroongetuige zou de namen van een aantal van hen expliciet hebben genoemd in zijn verklaringen. Het zijn ernstige verdenkingen en er is volgens de aanklagers juist te veel bewijs om hen vrij te laten. Ook wordt gevreesd dat ze het onderzoek dan zouden kunnen beïnvloeden.
De rechter ging in bijna alle gevallen met het OM mee: bijna alle verdachten blijven vastzitten. Alleen de hechtenis van de 43-jarige B. el H. wordt geschorst. Hij had volgens de rechter een andere rol in de zaak, omdat hij een goede bekende was van liquidatieslachtoffer Scekic en geen motief lijkt te hebben om aan de moord mee te werken. El H. mag met enkelband naar huis en moet zich melden bij de reclassering. Hij mag geen contact hebben met medeverdachten en nabestaanden van Scekic.

ZAAK VAN LANGE ADEM

Dat de inhoudelijke behandeling lang op zich laten wachten, blijkt ook uit de omvang van het onderzoek dat nog moet worden gedaan. Het wordt een zaak van lange adem. Volgens het OM heeft de kroongetuige verklaringen afgelegd over nog vier liquidaties die in opdracht van Ridouan Taghi zouden zijn gepleegd. Deze verklaringen moeten door de politie uitgebreid worden onderzocht, voor ze aan de tenlastelegging kunnen worden toegevoegd.
Verder werd deze week bekend dat een miljoen zogenoemde PGP-berichten beschikbaar zijn gekomen. Deze kunnen nieuw bewijsmateriaal en nieuwe verdenkingen opleveren. Het analyseren van deze versleutelde berichten door specialisten van de politie zal echter veel tijd kosten.

DIK DOSSIER

De volgende tussenzitting in de zaak staat gepland voor 24 en 26 september. Dan zullen waarschijnlijk nog meer verklaringen van kroongetuige Nabil B. aan het dikke dossier zijn toegevoegd en kan hij mogelijk opnieuw door de advocaten van zijn medeverdachten worden ondervraagd.
Ook op 12 en 13 december zijn al twee zittingsdagen gepland.