Utrecht roept klimaatnoodtoestand uit

© RTV Utrecht / Richard Grootbod
UTRECHT - Utrecht heeft de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. In de nacht van donderdag op vrijdag om drie uur in de nacht nam de gemeenteraad dat besluit. Met het uitroepen van de klimaatcrisis belooft de Domstad een maximale inspanning te leveren om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk in te perken.
Daarmee volgt Utrecht de Nederlandse steden Amsterdam en Haarlem. Deze klimaatnoodtoestand is ook wereldwijd al door een aantal steden uitgeroepen, namelijk Londen, Parijs en Sydney.
De Partij voor de Dieren wil met de motie bewerkstelligen dat Utrecht een krachtig signaal afgeeft dat er een maximale, gezamenlijke inspanning nodig is om de opwarming van de Aarde zoveel mogelijk te beperken. PvdD-raadslid Maarten van Heuven: "Een steeds grotere groep burgers vindt het belangrijk dat Nederland nu écht doorpakt bij het tegengaan van klimaatverandering veroorzaakt door de mens. Steeds meer mensen gaan de straat op om actie te eisen voordat het te laat is. Er wordt vooral gepleit voor de overstap op plantaardige voeding in plaats van die enorm vervuilende en dieronvriendelijke vee-industrie. Die plannen zien wij nog nauwelijks terug in het overheidsbeleid, terwijl dit de grootste stap is die je kunt nemen om klimaatverandering tegen te gaan, naast het terugdringen van fossiele industrie en vervoer, en consuminderen."
Op 29 juni nam de Partij voor de Dieren (samen met GroenLinks en de SP) een reddingsboei van Extinction Rebellion in ontvangst, waarmee zij de Utrechtse gemeenteraad onder meer vragen om een klimaatnoodtoestand uit te roepen en toe te werken naar nul procent broeikasgasemissie in 2025. Dit sluit volgens de Partij voor de Dieren goed aan bij haar inspanningen in de Utrechtse gemeenteraad.
Van Heuven: ''Door de klimaatcrisis uit te roepen, doen we wat moreel gezien van ons verwacht mag worden: meer écht duurzame energie (dus geen biomassacentrales en mestvergisters), meer natuur, meer biodiversiteit, veel meer plantaardige voeding en meer duurzaam openbaar vervoer in plaats van auto's en vliegtuigen. Wat ons betreft komt er een stop op altijd maar meer economische groei, het volbouwen van de stad en het vervuilen van het milieu in binnen- én buitenland. We kunnen de urgentie van het klimaatprobleem niet langer ontkennen en doorschuiven naar volgende generaties. Gelukkig vindt de overgrote meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad dit ook!".