Utrecht wil Songfestival in megatent op parkeerplaats en steekt er zelf geen geld in

Een fietskoerier brengt het bidbook van het Domplein naar de NPO in Hilversum.
Een fietskoerier brengt het bidbook van het Domplein naar de NPO in Hilversum. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT - Het stadsbestuur van Utrecht wil graag het Songfestival binnenhalen, maar niet ten koste van alles. Dat blijkt uit de brief die het college zojuist naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
"Hoe graag we ook het Songfestival in Utrecht willen hebben, we gaan geen onverantwoordelijke risico's nemen", schrijft het college van B&W. "Wij ondersteunen de kandidaatstelling van Utrecht als de Jaarbeurs en partners dit zelfstandig en met eigen financiën organiseren."
Daarmee geeft het stadsbestuur gehoor aan de wens van de gemeenteraad, die eerder sceptisch was over de bekostiging. GroenLinks, de grootste partij van de stad, noemde de komst van het evenement 'niet realistisch'.

TENT

Mocht het Songfestival naar Utrecht komen, dan wordt het georganiseerd in een tent bij de Jaarbeurs. De hallen zijn namelijk niet hoog genoeg. Op parkeerterrein P3 moet een 'megatent' komen die achttien meter hoog is en ruimte biedt aan 10.000 bezoekers.
Hoe graag we ook het Songfestival in Utrecht willen hebben, we gaan geen onverantwoordelijke risico's nemen.
Stadsbestuur Utrecht
Verder wil Utrecht "het meest duurzame, sociale en innovatieve festival ooit" organiseren, zo staat in de brief. "Met zoveel mogelijk duurzame mobiliteit, gezonde voeding en zo energiezuinig mogelijk." Culturele instellingen als TivoliVredenburg, het Centraal Museum en homocafé Kalff zijn ook bij de plannenmakerij betrokken.

EISEN

De exacte inhoud van het bidbook blijft geheim en gaat nu naar de NPO, die er een oordeel over zal vellen. De Songfestival-organisatie stelt hoge eisen. Zo moet een locatie zeker acht weken beschikbaar zijn voor het liedjesspektakel en er gelden strenge voorwaarden op het gebied van veiligheid, capaciteit en logistiek.

CONCURRENTIE

De NPO krijgt ook bidbooks in handen van Rotterdam, Maastricht, Den Bosch en Arnhem. Andere steden haakten eerder al af omdat ze toch geen geschikte locatie bleken te hebben of omdat ze tegen de financiën aanhikten. De gastheer van het Songfestival moet namelijk 25 tot 30 miljoen euro op tafel zien te krijgen en daarvoor garant staan.
Rotterdam heeft van de provincie Zuid-Holland al 1 miljoen euro toegezegd gekregen. De provincie Utrecht heeft dat niet gedaan. "Het is niet aan de orde", zegt een woordvoerder van gedeputeerde Rob van Muilekom (Cultuur).
In augustus wordt bekend waar het evenement volgend jaar wordt gehouden. Het kan zijn dat sommige kandidaten al op zeer korte termijn te horen krijgen dat ze zijn afgevallen omdat hun bid niet voldoet aan de voorwaarden, zo liet een woordvoerder van de NPO vorige week weten.
Als ik dit lees in de raadsbrief van Utrecht, denk ik wel dat we kunnen stellen: exit Utrecht.
NOS-verslaggever Martijn van der Zande

REACTIES POLITIEK

D66-fractievoorzitter Jony Ferket is blij met het bidbook. "Trots op Utrecht", twittert ze. Ook VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen heeft er vertrouwen in. "De gemeente investeert wel degelijk in het evenement. Denk aan veiligheidsmaatregelen of straten afzetten, daar is ook geld mee gemoeid."
Gilissen heeft geen probleem met het Songfestival in een tent. "Het gaat erom dat je droog en veilig zo'n evenement kan organiseren. Een tent wordt op andere plekken ook wel gebruikt."

REACTIES SOCIAL MEDIA

Op social media is veel scepsis over het Utrechtse plan. Veel mensen achten het kansloos omdat het stadsbestuur er weinig geld aan wil uitgeven. Ook zien mensen het plan van een tent niet zitten. NOS-verslaggever Martijn van der Zande, die vaak bericht over het Songfestival, acht het Utrechtse plan kansloos:
Na ongeveer een uurtje fietsen kwam de koerier aan in Hilversum. NOS-verslaggever Martijn Bink maakte een foto van de aankomst:
Utrecht levert bidbook Songfestival in