Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Lerarentekort stijgt verder: mogelijk 1400 vacatures helemaal niet gevuld

UTRECHT - Basisscholen beginnen het komende schooljaar weer met een flink tekort aan leraren en onderwijsondersteunend personeel. Dat tekort is nog groter dan vorig jaar, meldt de PO-Raad in Utrecht op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Het gaat om een tekort van zo'n 3500 leraren. Daarmee is het tekort circa 5 procent hoger ten opzichte van het voorgaande schooljaar. "Voor de kinderen betekent dit dat ze komend schooljaar vaker verdeeld worden, naar huis worden gestuurd of tijdens de griepperiode maar vier dagen naar school kunnen. Er zijn veel wisselende gezichten voor de klas en er is gewoon minder goed onderwijs, dat is het probleem", aldus de PO-Raad.

Veel openstaande vacatures worden weliswaar de komende weken vervuld, maar de 300 ondervraagde schoolbesturen geven aan steeds meer moeite hebben om aan nieuwe leerkrachten te komen. Een op de vier schoolbesturen met tekorten geeft aan noodgedwongen onbevoegden voor de klas te zetten.

De scholen verwachten voor 1400 vacatures helemaal geen leraren te kunnen vinden. Daarnaast is er een tekort aan schoolleiders en onderwijsondersteuners.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad