Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Slangenexperts giftig over 'ontsnapte' ratelslang Nieuwegein: "Mediastunt of hele vieze grap"

1/3
NIEUWEGEIN/UTRECHT - Glibbert er een giftige Texaanse ratelslang door Nieuwegein? Als je een opsporingberichtje dat deze week verscheen, mag geloven wel. Maar slangenexperts geloven er helemaal niks van. Martijn Koops uit Utrecht heeft zelf meerdere cobra's, taipans, mamba's en doodskopadders en ergert zich kapot aan het bericht uit Nieuwegein: "We zien hier geen ontsnapping maar een mediastunt f een hele vieze grap."

De Utrechtse slangenbezitter windt zich op over wat hij een 'hoax' noemt. De gifslanghouder kreeg via bekenden te horen over het berichtje. "Ik werd vrijdag gecontacteerd over dit briefje door omstanders en kenners zo van 'weet jij hier iets van?' Ik dacht, wat voor onnozele hals heeft dit getikt?"

Het ging dan ook om een in het oog springende poster die deze week in de Nieuwegeinse wijk Hoog Zandveld verscheen. "Mijn slang Mr. Slis is vermist", meldde de maker van het briefje. Dat eindigde met de bepaald niet geruststellende uitsmijter: "Hij is geel en een beetje giftig dus wees voorzichtig met hem."

De tekst gaat verder onder de foto.

 Opsporingsbericht Nieuwegein zorgt voor boze reacties bij slangenexperts. Opsporingsbericht Nieuwegein zorgt voor boze reacties bij slangenexperts. | Foto: Pen.nl

GRAP

Koops rook al snel onraad. Want zoals RTV Utrecht ook al ontdekte, was het telefoonnummer op de poster niet in gebruik. Onhandig voor een poster met als doel een ontsnapte gifslang terug te vinden. En toen Koops de politie belde, kreeg hij daar ook, op figuurlijke wijze, geen gehoor. De politie zei de zaak niet meer serieus te onderzoeken. Ook kennen Koops en andere slangenhouders helemaal niemand in de buurt van Nieuwegein met dit soort slang. En ook een zoektocht vrijdag in Nieuwegein leverde geen flinter bewijs op.

Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg dacht ook al snel aan 'een wrange grap'. Want de Texaanse ratelslang op de foto is namelijk hartstikke gevaarlijk: "Het gif is gewoon heel ernstig. En iedereen die zo'n dier heeft, weet hoe ernstig dat is. En dan zet je niet neer 'hij is een beetje giftig'." Het feit dat er geen zoektocht op gang kwam, was voor hem het bewijs dat het om een nepbericht ging: "Toen was voor mij al snel duidelijk dat het verhaal niet kon kloppen."

DURE GRAP

Martijn Koops is behoorlijk gerriteerd over wat hij 'een mediastunt of een hele vieze grap noemt'. Want zoiets kan volgens hem ernstige gevolgen hebben. "Als dit wel serieus was geweest dan had het veel geld kunnen kosten want dan was er antigif ontdooid en dat kan je niet weer invriezen." Hij wijst naar een echt geval van enkele jaren terug: "Vijf jaar geleden is er in Made in Brabant een cobra ontsnapt. Daar is een grote zoektocht naar geweest. Dat heeft echt tonnen gekost."

ACTIVISTEN

Rob Dumont zegt dat er vaker ludieke oproepen verschijnen over vermiste dieren: "En twee keer per jaar worden er grappen gemaakt waardoor de hobby slecht in het daglicht komt." Dumont zoekt de daders in de activistische hoek: "Dit zijn echt acties van mensen die willen dat de hobby verboden wordt."

VERBOD

Over een verbod op het houden van gifslangen wordt al jarenlang gesproken, maar vooralsnog is het houden van de reptielen nog gewoon toegestaan. In 2016 sprak RTV Utrecht al met Martijn Koops over een eventueel verbod. Koops vond dat een slecht plan: "Een verbod is echt geen optie. Je moet natuurlijk wel op een verantwoorde manier met de dieren omgaan. Ik verkoop ook reptielen en ik weet echt wel wat ik doe." Hij zag toen meer in een ander voorstel: "Reptielenhouders zouden een certificaat moeten kunnen halen als ze voldoen aan allemaal voorwaarden. Net als een wapencertificaat."

Ook Dumont is tegen een verbod. Volgens hem gaan mensen anders de dieren illegaal houden en da's een probleem als er een keer wl echt een 'beetje giftige' slang kwijt is: "Als er dan n ontsnapt, dan gaat iedereen zijn mond houden. En da's het meest foute dat je kan doen."

Martijn Koops in 2016 over eventueel verbod op gifslangen


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad