Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Fotograaf brengt ode aan daklozen: "Kijk ze aan en ga met ze in gesprek"

1/3
UTRECHT - Portretten van Utrechtse daklozen hangen deze zomer in de Doopsgezinde Kerk in Utrecht. Het is een ode van fotograaf Ruud Spaargaren. Hij werkt niet alleen als fotograaf, maar is ook vrijwilliger bij de dagopvang. Hij combineerde die twee functies voor de expositie 'Heb een ogen-blik'.

"Ik fotografeer altijd mensen van de straat. De gewone mensen en het liefst de mensen aan de rand van de samenleving", zegt Spaargaren. Om portretten te kunnen maken van daklozen moest hij een band met ze opbouwen. "Als vrijwilliger van de dagopvang help ik met koffieschenken en ben er voor een praatje. Soms vraag ik dan of ik ze mag fotograferen."

MOOIE KOPPEN

Vanaf vandaag hangen portretten van daklozen dus in de Doopsgezinde Kerk aan de Oudegracht. Het is een expositie geworden die toeschouwers aan het denken moet zetten. "Ik vind het mooie koppen om te fotograferen en ik wil deze mensen een gezicht geven. Heb een ogenblik voor deze mensen, kijk ze aan in hun ogen en ga met ze in gesprek."

Spaargaren wil verder laten zien dat het iedereen kan overkomen. "Misschien confronteren deze gezichten ons ook met onszelf. Hoe komt het dat ik niet in die goot terechtgekomen ben. Zij zijn vanmorgen weer opgestaan en moeten heel creatief de dag door zien te komen. Waar gaan ze slapen of eten."

 Portret van Leo en zijn hondje Portret van Leo en zijn hondje | Foto: Ruud Spaargaren

LEO EN ZIJN HONDJE

En van de geportretteerde is Leo. "Ik fotografeerde hem samen met zijn hondje in de scootmobiel. Leo is onlangs overleden. Hij had zo'n mooie sprekende kop, maar was ook echt een boefje. Tijdens de afscheidsdienst werd ik geraakt door het feit dat er zoveel mensen uit de inloop waren. Soms kunnen ze elkaars bloed wel drinken, maar op deze momenten zijn ze er voor elkaar. Mooi om te zien."

Als de expositie in de kerk in september is afgelopen, wil de fotograaf met de foto's naar buiten. "Letterlijk. Ik wil dat iedereen ze kan zien. Ze komen volgend jaar te hangen op onder andere de Oudegracht tussen de bomen. Het voordeel is dat ook mensen die anders niet naar mijn expositie waren gekomen, deze foto's zien." 'Heb een ogen-blik' is nog tot en met 14 september te zien in de Doopsgezinde Kerk in Utrecht.

 En van de portretten van 'Heb een ogen-blik' En van de portretten van 'Heb een ogen-blik' | Foto: Ruud Spaargaren


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad