Noodlijdende Utrechtse Bazaar wil onafhankelijk onderzoek: "Onredelijke tegenwerking gemeente"

UTRECHT - Valt het doek binnenkort voor De Utrechtse Bazaar? Een slepend huurconflict met de gemeente dreigt de doodsteek te worden voor de markthal. De Utrechtse Bazaar zegt dat het stadsbestuur stelselmatig weigert mee te werken aan oplossingen. De gemeenteraad heeft het college om opheldering gevraagd en de adviseur van het familiebedrijf achter de markthal pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het geschil. Volgens haar speelt er meer dan een huurconflict.
De Utrechtse Bazaar werd in 1981 opgericht. De overdekte markt groeide uit tot een bekend dagje uit en meer dan alleen een markt. Je kan er bijvoorbeeld naar de kapper of nagelstylist, er zijn live-optredens, kinderattracties en een bingo. In 2012 verhuisde de markt noodgedwongen van de Bloemenveiling in Vleuten naar een hal aan de Groenewoudsedijk bij bedrijventerrein Papendorp. Volgens directeur en grootaandeelhouder Laurens van der Heijden betaalt hij op deze locatie een veel te hoge huur: 700.000 euro, waar volgens hem 425.000 euro marktconform zou zijn.

KOOPZONDAG CATASTROFAAL

Het ging bergafwaarts met De Utrechtse Bazaar toen begin 2013 de koopzondag werd ingevoerd. "Dat heeft catastrofale gevolgen gehad", aldus Van der Heijden. De bezoekersaantallen van De Utrechtse Bazaar liepen terug en de huur kon niet meer opgebracht worden. De huur is volgens Van der Heijden nooit verlaagd na het invoeren van de koopzondag.
De Utrechtse Bazaar wil graag nieuwe initiatieven ontplooien om meer inkomsten te genereren, maar de gemeente wijst die resoluut af, stelt de directeur. "We hebben prachtige plannen voor de toekomst. Daar hebben we bestuurlijke medewerking voor nodig, maar de burgemeester en de wethouder willen niet met ons spreken nu er een rechtszaak loopt."
De tekst gaat verder onder de video.
Directeur Utrechtse Bazaar: "We hebben prachtige plannen"
Tot een betalingsregeling is het nooit gekomen en het idee om een 'toekomstbestendig totaalconcept' te ontwikkelen in samenwerking met House of Trades zou zijn afgewezen. Ook een plan om de parkeerplaatsen van De Utrechtse Bazaar te gebruiken om de parkeerbehoefte op bedrijventerrein Papendorp in te vullen, heeft het vooralsnog niet gehaald.
De contacten lopen steevast via de afdeling Grondzaken. Met wethouders is nooit gesproken. Vreemd, vindt Van der Heijden. "Met de directe dossierhouders komen we niet aan tafel. Er schijnt een diep wantrouwen te bestaan jegens ons. Dat is eigenlijk al het geval sinds de onteigening door de gemeente van de vorige locatie." Van der Heijden is van mening dat De Utrechtse Bazaar ten onrechte is bestempeld als 'onbetrouwbare partij' alleen maar omdat de in zijn ogen veel te hoge huur niet kan worden voldaan.

ONREDELIJKE TEGENWERKING

De onderneming ervaart naar eigen zeggen "onredelijke tegenwerking vanuit de gemeente". De hal van 11.000 vierkante meter aan het Amsterdam-Rijnkanaal mag maar twee dagen geëxploiteerd worden, de rest van de week gebeurt er niets, terwijl er wel zeven dagen in de week kosten worden gemaakt. Volgens Van der Heijden wil de gemeente alleen maar in gesprek over een volledige terugbetaling van de huur en ontruiming van de hal aan het einde van dit kalenderjaar. Er zijn namelijk woningbouwplannen op direct aangrenzende grond.

POLITIEK

GroenLinks, Stadsbelang Utrecht, CDA ,D66, PvdA en ChristenUnie zien graag dat het college welwillend meedenkt aan een oplossing en daarbij het financiële belang van de gemeente en haar inwoners in het oog houdt. "Een faillissement van deze huurder zal, naast de grote gevolgen voor de ondernemer, de kans op het inlopen van de huurachterstand verkleinen. We hechten belang aan bijzondere ondernemers in de stad, zoals op De Utrechtse Bazaar. Zeker wanneer deze zich - naast ondernemerschap en werkgelegenheid - inzetten voor maatschappelijke waarde, zoals een ontmoetingsplaats voor verschillende culturen, en voor een duurzame leefomgeving", stellen de partijen in schriftelijke vragen aan het college.

RECHTER

De rechter doet over een maand uitspraak over het geschil. Toch zouden er al beslagleggingen zijn geweest. De gemeenteraadsleden vragen het college waarom de uitspraak van de rechter niet is afgewacht. Ook willen ze weten of er een doorstart mogelijk is en hoe het college aankijkt tegen het businessmodel van De Utrechtse Bazaar om de parkeerplaatsen te gebruiken om de parkeernood op bedrijventerrein Papendorp op te lossen.

MEER DAN EEN HUURCONFLICT

Volgens Fleur Greebe, adviseur van het familiebedrijf, moet het geschil in een breder perspectief worden gezien. Er speelt volgens haar meer dan een conflict over de huur. "Als het gaat om grondzaken en exploitatiemogelijkheden, speelt er vaker belangenverstrengeling in de gemeente. Wij pleiten daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken."
Als de gemeente haar huidige koers doorzet en haar zin krijgt, zal een faillissement op den duur onafwendbaar zijn, stelt directeur Van der Heijden. "Daarmee heeft de gemeente niet alleen een verlies van huurinkomsten, maar staan ook 200 standhouders op straat, verliezen 3.000 tot 4.000 bezoekers een natuurlijke plek in de maatschappij en is Utrecht een unieke 'makersplek' kwijt. Dat is dus een verlies voor de stad, de maatschappij en het algemene publiek."
De gemeente wil niet ingaan op de beschuldigingen van De Utrechtse Bazaar. "Zolang de zaak onder de rechter is, doen we hierover geen uitspraken. Wel hebben we de gemeenteraad regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot De Utrechtse Bazaar."