Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Volgende week kans op hittegolf

UTRECHT - De kans dat we volgende week te maken krijgen met een hittegolf neemt toe, meldt Weerplaza.

De voorwaarde voor een officiële hittegolf is dat het tenminste vijf dagen op rij warmer dan 25 graden is. Op drie van die dagen moet het ook tropisch warm worden met minstens 30 graden. In het weekend zien we de temperaturen al stijgen. Zondag zoekt de wind de oosthoek op en stijgt het kwik in een groot deel van het land tot boven 25 graden. "Dit zou zomaar de eerste dag van de hittegolf kunnen worden", aldus meteoroloog Raymon Klaasssen van Weerplaza.

DE KANSEN

Maandag, dinsdag en woensdag is de kans op 30 graden in het binnenland vrij groot. Het is daarbij zeer zonnig. "Donderdag en vrijdag kan het ook nog zeer warm worden maar dan zien we wel geleidelijk de onzekerheid in de pluim sluipen. Toch lijkt de 25 graden nog zeer goed mogelijk en daarmee zou de hittegolf een feit zijn. Een regionale hittegolf in het oosten en zuiden maakt de meeste kans, maar ook een landelijke hittegolf sluit ik niet uit", zegt Klaassen.

OMGAAN MET HITTE

Dat het erg warm gaat worden, staat in ieder geval vast. Zeker dinsdag en woensdag kunnen we spreken van extreme hitte. Strandliefhebbers zullen genieten, maar voor velen is de hitte te veel van het goede. Vooral oudere mensen en mensen met een broze gezondheid moet zich wapenen tegen warmte. Op de website van het RIVM staan tips om met extreme warmte om te gaan.

Vorig jaar was sprake van twee landelijke hittegolven: van 15 tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad