Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Saskia zwemt mee met Maarten van der Weijden: "Tegen kanker kan ik niks doen, maar ik kan wél zwemmen"

GROENEKAN - Maarten van der Weijden gaat het weer doen: dit weekend wil de atleet 200 kilometer zwemmen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. En dat doet hij niet alleen. Saskia Afman uit Groenekan zwemt een stukje met hem mee: "Ik kan niks tegen kanker doen, maar ik kan wl zwemmen."

Vanaf vrijdagavond gaat Olympisch kampioen Van der Weijden proberen om langs elf Friese steden te zwemmen. Vorig jaar lukte hem dat net niet. Na 163 kilometer moest hij de monstertocht staken.

AANPASSINGEN

Om dit jaar de Elfstedenzwemtocht succesvol te laten verlopen, zijn er wat aanpassingen gedaan. Zo zwemmen er rond de tachtig vrijwilligers mee. In ieder stadje springen zij in het water en gaan ze twee kilometer met Van der Weijden meezwemmen.

Een van hen is dus Saskia Afman uit Groenekan. "Maarten heeft het tijdens de eerste tocht erg moeilijk gehad tijdens de nachten. Die waren toen ook langer. Hij zwom helemaal alleen en dat vond hij zwaar. Hij heeft laten weten dat hij zich erop verheugt dat hij ons in iedere stad er weer bij ziet komen en dat we die twee kilometer met hem meezwemmen."

METEEN AANGEMELD

Toen bekend werd dat Van der Weijden meezwemmers zocht, meldde Afman zich meteen aan. "Ik denk dat het net zoiets is als met Alpe d'HuZes. Je hebt in je leven te maken gekregen met iemand met kanker en je voelt je machteloos en dus wil je iets doen. Ik kan niks tegen kanker doen, maar ik kan wl zwemmen."

En ook Saskia doet het niet alleen. Zij steunt weer op haar man Geert. "Er waren twee voorwaarden van de organisatie om mee te kunnen doen. Ik moest de testdag succesvol doorlopen en ik moest iemand meenemen. Mijn man zorgt ervoor dat ik kom waar ik moet zijn, want ik moet steeds het water in en uit en naar de volgende locatie rijden. Ik moet ook eten en drinken. Mijn man is er al helemaal mee bezig."

Vorig jaar haalde Van der Weijden met zijn actie 5 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. Dat is naar verschillende organisaties gegaan. Een van die initiatieven is het onderzoek van Kenneth Gilhuijs van het UMC Utrecht. Het geld is besteed aan mankracht. "Er moeten heel veel resultaten van onderzoek van patinten worden genventariseerd. Daar hebben we nu een grote stap in gezet. We willen met de resultaten kunnen voorspellen welke medicijnen zullen aanslaan. Zo kunnen we voorkomen dat een patint te veel medicijnen krijgt."

Saskia dook gisteren nog n keer het zwembad in voor een training. Nu is ze er klaar voor. "Alleen het eten nog even goed inpakken en wat rusten, en nu heb ik er ook wel zin in!"


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad